WATCHMEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Komplext superhjältedrama i TV-serieform, USA 2019
I rollerna: Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Sara Vickers, Jeremy Irons, Andrew Howard, Louis Gossett Jr., Jean Smart, Tim Blake Nelson, Dylan Schombing
(HBO Nordic)

BETYG:

Som jag fattat det – mellan raderna, läser sällan på innan, för att inte bli inlurad i någon förutfattad tankebana – så är detta inte ett försök till adaption av serienovellen, utan nÂgon slags fortsättning, kanske till och med i en parallellvärld till ursprungets parallellvärld!?

Överhäftig läsupplevelse

Minns idag inte mycket av serietidningen längre, Alan Moores och Dave Gibbons skapelse, frånsett att det var en överhäftig läsupplevelse när det begav sig (1986-87)! Långfilmen, Zack Snyders version, som kom 2009 fann jag vara helt fel på det! Hyfsat tråkig dessutom.

Bingetittande rekommenderas

Men detta gäller inte den nya TV-serien! Här har man fångat stämningen på kornet även om det nog kan vara lite svårt att hänga med i svängarna om man, likt jag, dykt in på veckovisa besök, i en tid – vår tid – då ens hjärna blir klusterfuckad i parti och minut av så mycket annat. (Ett bingetittande rekommenderas med andra ord!)

Handlingen omöjlig att förklara

Avstår från att försöka gå in alltför mycket på handlingen, inte bara för att det är min princip att aldrig avslöja för mycket, utan också för att den i princip är omöjlig att förklara, framförallt kortfattat – men vi befinner oss i en alternativ framtida verklighet (USA vann exempelvis Vietnamkriget), där diverse superhjältar av varierande moralisk karaktär kämpar med sin egen existens och vardag.

Serien är skapad av Damon Lindelof, som bland annat har TV-serierna Lost och The Leftovers p meritlistan. Detta ger kanske en liten fingervisning om vad fˆör slags typ av uppvisning vi talar om!?

Skriven 2020-02-09

print

Våra samarbetspartners