CRAWL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Ruggigt spännande alligatorskräck/survivorfilm, USA 2019
Regi: Alexandre Aja
I rollerna: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Mortfydd Clark, Ross Anderson, Jose Palma
DVD/Blu-Ray/VOD
(Parmount Pictures)

BETYG: FYRA

Jaws inomhus. Man behöver inte krångla till det. Hela idén med Crawl kan sammanfattas med dessa två ord – och ändå, det här är 87 minuters effektiv skräck. Fast den här gången tillhör “käftarna” alligatorer istället för en haj.

Uppskrämda av okända naturkrafter

Crawl tar stolt sin plats i historien, när det gäller berättelser på det eviga temat “Human versus Nature”. Redan på Moby Dicks tid så blev folk uppskrämda av okända naturkrafter. I modern tid har vi bland annat haft otaliga hajuppföljare och så den utmärkta The Shallows, en survivorfilm med bett.

Survivorfilm och hotet med klimatförändringar

Crawl påminner mycket om The Shallows, för det är inte 100% skräck utan man går mer in på området survivorfilm. Vilket kan vara nog så otäckt. Sanna historier om folk som sågat av sitt eget ben helt solo i vildmarken (det är handlingen i en annan klassisk survivorfilm) är hemskare än något som någon skräckförfattare kommit på.
Och Crawl tar även upp hotet med klimatförändringar, det är ju det som leder till översvämningar och till att de urtida reptilerna försöker utöka sitt territorium…

Tuff och vältränad huvudroll

Brittiska Kaya Scodelario (känd från Maze Runnerserien) är utmärkt i huvudrollen som Haley. Haley är en tuff och vältränad simmare (precis som Blake Livelys karaktär i The Shallows) och hennes mission i filmen är att rädda sin pappa och hunden Sugar.

Direkt och ruggig – genrefilm när den är som bäst

Det räcker. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, Crawl är spännande från start till mål, och är inte heller onödigt lång. Direkt. Ruggig. Opretentiös. Genrefilm när den är som bäst.

Ja, Tarantino utropade Crawl till sin favoritfilm från 2019 (förmodligen förutom Once Upon a Time in Hollywood) och det är inte förvånansvärt. “Bra” behöver varken betyda “långt” eller “krångligt.”

Skriven 2020-01-25

print

Våra samarbetspartners