EDIE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Det är aldrig för sent…att bestiga ett berg, Storbritannien 2017
Regi: Simon Hunter
I rollerna: Sheila Hancock, Kevin Guthrie, Paul Branningan, Amy Manson, Wendy Morgan
DVD/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FYRA

Sheila Hancock var 85 år gammal när hon spelade rollen som Edie, en blott 83-årig bergsbestigningsfantast, som beslutar sig för att slå rekord och bli den äldsta person som bestigit Mount Suilven i Skottland.

Ja, i verkligheten är det Sheila Hancock som innehar rekordet, för hon blev tvungen att bestiga berget på riktigt, för filminspelningens skull.

När hon tackade ja trodde hon att man måhända skulle använda sig av blue screen … Icke. Allt är inspelat på plats, allt är “the real thing”.

Spektakulära vyer från Skottland

Edie är en film med spektakulärt vackra vyer från Skottland i allmänhet, och Mount Suilven i synnerhet. Det är den sortens drama som gör att folk vill lämna TV-sofforna eller biofåtöljerna och ge sig ut på äventyr på riktigt, för att befinna sig mitt bland naturens underverk. Även om det verkar nog så obekvämt.

Sheila Hancock är i sitt esse, som vanligt. Hon är en av brittisk film-och-teaters grand old ladys, precis som Maggie Smith och Judi Dench, men hon är inte lika känd i Sverige. Hancock har också skrivit en personlig bok om sorgearbete, efter att hennes man John Thaw gick bort (i Sverige är han mest känd som Kommissarie Morse).

Ingen reklam för familjelycka

Edie är i likhet med Sheila Hancock änka. Fast där slutar likheterna. Edie anser – eller inser – att hon har slösat bort hela sitt liv och hon har aldrig gjort vad hon själv har velat. Hon har slösat bort sin tid på att ta hand om andra (läs: familjen) och det var otacksamt och de var otacksamma.

Filmen Edie är minsann ingen reklam för familjelycka, tvärtom, familjen är värst, och man slösar bort sitt liv på att ta hand om andra, istället för att tänka på sig själv och sina egna intressen.

Nu när Edie är änka ska hon minsann ta sig an Mount Suilven, det berg hon hade tänkt bestiga när hon var ung och glad och samlade på bergsbestigningar … Men sedan kom giftermål och mannens bud och förbud i vägen. Edie sköt hela tiden upp det hon egentligen ville göra. Men, men … Nu är det dags att förverkliga sina drömmar.

Bättre sent än aldrig.

Edie – en kombination av tre trender

Edie kombinerar tre olika trender på ett lyckat sätt:

1) Man presenterar en huvudperson som anser att det aldrig är för sent att ha ett äventyr (typ Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann).

2) Man presenterar en huvudperson som hittar sig själv eller kommer över någon slags sorgearbete eller trauma genom att ge sig ut i naturen eller vildmarken – och denna huvudperson kan vara vilken ålder som helst … ( Wild, The Shallows, otaliga bergsbestigningsfilmer …) … och filmen kan vara allt från feel-good till survivor-film.

3) Vänskap över generationsgränser. Trendigt i både nya böcker och filmer, men också ett gammalt säljande tema.

Har rutin på vänskapsdramat

Apropå vänskapsdramat över generationsgränserna, Sheila Hancock spelade förresten huvudrollen i Harold and Maud på scen, i samma veva som hon fick rollen i Edie. Ett solklart val!

Men vem får vara den barnbarnsunge Jonny, som blir Edies vän? Rollen gick till Kevin Guthrie, en indiefavorit som också bland annat synts i Fantastic Beasts franchisen. Jonny blir mer och mer förtjust i den bittra och ilskna Edie, de lär sig saker av varandra, och han ger sig den på att Edie ska nå toppen. Kosta vad det kosta vill …

Vem tjänar på att hålla generationerna från varandra?

Sheila Hancock är privat mycket politiskt aktiv och frispråkig och hon anser att generationsklyftorna är ett påfund som regeringen hittat på för att splittra folket och härska. Och så småningom smälla till pensionärerna med ännu ynkligare pensioner.

Pension är dock inget som Hancock behöver oroa sig över, på länge än. Hon är “hot in demand” och verkar ha många bra år kvar … Toby Jones (känd från bland annat Captain America filmerna) planerar förresten aldrig någon semester, för varför ska han ha semester när han har världens bästa jobb? Farsgubben Freddie Jones jobbade tills han var 91, bland annat i TV-serien Emmerdale Farm (Hem till gården).
Brittiska skådespelare är uppenbarligen ett segt släkte.

Även när de inte bestiger berg.

Skriven 2020-01-27

print

Våra samarbetspartners