APOCALYPSE NOW bland Studio S Entertainments februarinyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Februarigodis i många smaker!

I februari månad har Studio S två bioreleaser, dels Roman Polanskis prisbelönade storfilm “En officer och spion” och dels den franska lilla pärlan “Familjefesten”.

Tidernas främsta krigsfilm “Apocalypse Now: Final Cut” finns nu äntligen tillgänglig på blu-ray, restaurerad i 4K och fullproppad med timtal av extramaterial! I övrigt rekommenderas det lesbiska dramat “Tell It to the Bees” om två kvinnors kärlek i 1950-talets Skottland. Och är ni på humör för ett par uppföljare så släpps “Jakten på det gyllene slottet” (som är fortsättningen på “Bergakungen”) och “Huset som Gud glömde: begynnelsen”.

Ha det fortsatt fint i februari!

Aktuellt på BIO februari 2020

Familjefesten (BIO) 7/2
På sommaren samlas hela familjen för att fira mammans 70-årsdag. Festens huvudperson Andréa är på plats och likaså hennes man, liksom deras två söner och deras fruar och alla barnbarnen. Den enda som saknas är den yngre systern, som plötsligt försvann för fyra år sedan. Men så dyker hon ändå oväntat upp på familjefesten. Och kaos följer i hennes spår…

En officer och spion (BIO) 28/2
POLANSKIS NYA STORFILM – NOMINERAD TILL 12 CÉSAR OCH BELÖNAD MED JURYNS STORA PRIS I VENEDIG
1894 skakas Frankrike av en av historiens största rättsskandaler då den judiske kaptenen Alfred Dreyfus döms mot sitt nekande för spioneri och landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officeren Georges Picquart nysta i fallet och kommer en fruktansvärd komplott på spåren.
Om detta omstörtande fall, vida berömt som ”Dreyfusaffären”, har det skrivits spaltmil under 125 år och nu har Oscarbelönade Roman Polanski gjort film om skandalen med likaledes Oscarbelönade Jean Dujardin (”The Artist”) i huvudrollen.
Filmen bygger på bestsellern av Robert Harris, som även skrivit manus ihop med Polanski. Även Polanskis ”The Ghost Writer” från 2010 byggde på en roman av Harris.
Vid senaste Venedigfestivalen hyllades filmen enhälligt och erövrade både Juryns Stora Pris och Kritikernas pris. Filmen är dessutom nominerad till hela 12 César Awards (Frankrikes Oscar) i alla de stora kategorierna – Bästa film, Bästa regi, Bästa manus, Bästa huvudroll med mera.

Aktuellt på DVD, Blu-Ray och VoD februari 2020

Jakten på det gyllene slottet (DVD) 12/2
ÄNTLIGEN! UPPFÖLJAREN TILL DEN NORSKA JÄTTESUCCÉN BERGAKUNGEN!
Under en fest på slottsgården blir kungaparet förgiftat och Espen Askeladds bröder kastas i fängelse, oskyldigt anklagade för dådet. Genast ger sig Espen och prinsessan Kristin av för att finna det sägenomspunna Soria Moria slott, som sägs vara gjort av rent guld. Ingen som försökt finna slottet har någonsin kommit tillbaka levande, men Espen och Kristin har inget val. Här sägs Livets källa flyta, vilket är det enda som kan bringa kungen och drottningen tillbaka till livet. Om de misslyckas kan det innebära slutet för hela kungariket…
Regissören Mikkel Bræne Sandemose är tillbaka med uppföljaren till Bergakungen, jättesuccén som slog ut allt förutom ”Star Wars: The Last Jedi” på bio i Norge för två år sedan. Tvåan bjuder på rejäla mängder äventyr, humor och visuellt trolleri signerat Stephen Coren, som skapat magiska trix även till Sagan om ringen och Harry Potter.

The Final Master (VoD) 12/2
DEN ÄR HÄR NU! MARTIAL ARTS-SUCCÉN FRÅN FÖRFATTAREN AV OSCARNOMINERADE THE GRANDMASTER
Under 1930-talets oroliga tid anländer Chen Shi, den siste Wing Chu-mästaren, till Tianjin i nordöstra Kina för att förverkliga sin läromästares dröm – att föra hans martial arts-lära vidare här. Men staden har redan 19 martial arts-skolor och de ser inte på konkurrensen med vänliga ögon. Chens ambition för honom snabbt i klorna på såväl stadens grandmaster som den undre världens kvinnliga boss och de militära ledarna. Nu handlar det inte längre bara om att lära ut sina dödliga konster – utan mer om att praktisera dem!
THE FINAL MASTER är en film med briljanta fighter utöver det vanliga som haft framgång i flertal länder, däribland USA. Tidningar som San Francisco Chronicle och Village Voice har gett filmen högsta betyg och inte bara berömt filmen för de fantastiska actioninslagen, utan även för det smarta manuset. Inte för inte är detta skrivet av den flerfaldigt prisbelönte Haufeng Xu, som också författade Wong Kar-Wais Oscarnominerade ”The Grandmaster”. Haufeng har även regisserat filmen.

Huset som Gud glömde: begynnelsen (DVD + VoD) 26/2
Huset på 112 Ocean Avenue i Amityville är världens mest berömda skräckhus. Det är om detta hem som rysarklassikern “Huset som Gud glömde” (1979) med James Brolin som fadern i familjen Lutz handlar, liksom nyinspelningen från 2005 med Ryan Reynolds. Plus ett tiotal B-skräckisar som också använt huset som ursäkt för diverse otäckheter, som dock inte haft någon förankring i verkligheten.
Hur kom det sig då att just huset på 112 Ocean Avenue blev förhäxat? Vad hade hänt där som gjorde att självaste Djävulen tyckte att det var ett utmärkt hus att flytta in i?

Apocalypse Now: Final Cut (Blu-Ray) 26/2
HISTORIENS BÄSTA KRIGSFILM!
NYRESTAURERAD I 4K I EN VERSION DU ALDRIG SETT MAKEN TILL
Fyra decennier efter urpremiären har krigsfilmen som de flesta anser vara historiens bästa aldrig visats exakt så som Francis Ford Coppola vill ha den – tills nu. Omklippt av regissören själv och nyrestaurerad med knivskarp bild och ett fantastiskt ljud utarbetat med banbrytande teknik är APOCALYPSE NOW: FINAL CUT nu en fulländad filmupplevelse!
Det Oscar- och Guldpalm-belönade mästerverket utspelas mitt under Vietnamkriget och följer kapten Willard på hans vådliga färd längs den krigshärjade floden på jakt efter Walter Kurtz, en överste som blivit vansinnig av kriget och skapat sig ett eget rike i djungeln. Willards uppdrag: eliminera Kurtz – till varje pris!

Tell It to the Bees (DVD) 26/2
BASERAD PÅ DEN BÄSTSÄLJANDE ROMANEN AV FIONA SHAW
1952. I en liten skotsk by kämpar Lydia hårt i fabriken för att få råd till mat och hyra efter att hennes man lämnat henne för en annan kvinna. I skolan blir hennes lille son bekant med en återinflyttad läkare och tillika biodlare, Jean, som erbjuder dem båda att flytta in hos henne i det praktfulla hus som hon ärvt. Snart uppstår heta känslor mellan Jean och Lydia, men deras kärlek lämnas inte i fred. I byn skvallras det om de ”äckliga” kvinnorna och om en hemlighet som Jean bär på, vilken var anledningen till att hon tvingades lämna byn för flera år sedan…
Fiona Shaws bestseller ligger till grund för denna både vackra och grymma kärlekshistoria med perfekt kemi mellan Anna Paquin (Oscarbelönad för Pianot och Golden Globe-belönad för True Blood) och Holliday Grainger (Askungen, Bonnie & Clyde).

UR ARKIVET

Svenska litterära mästerverk på film (Box)

Ända sedan stumfilmstiden har film och litteratur haft en stark koppling till varandra. Stora verk av fantastiska författare har överförts till vita duken och i ny skrud trollbundit publiken.
Studio S presenterar stolt sex av de främsta filmerna byggda på romaner av följande litterära giganter: Nobelpristagaren Selma Lagerlöf, Nobelpristagaren Pär Lagerkvist samt August Strindberg, Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson och Hjalmar Söderberg. Och som det anstår sådana storheter är givetvis skaparna av dessa filmer också av allra högsta klass – Gustaf Molander, Alf Sjöberg och Rune Carlsten!

Doktor Glas (1942)
När fru Gregorius söker upp doktor Glas och anförtror honom att hon inte kan utstå sin makes sexuella krav bestämmer sig läkaren för att vidta kontroversiella åtgärder. Baserad på Hjalmar Söderbergs roman. Av Rune Carlsten med Georg Rydeberg, Irma Christensson, Rune Carlsten och Gösta Cederlund.

Rid i natt! (1942)
I 1650-talets Småland i Brändebols by protesterar bönderna mot de orimliga krav på dagsverken som de blir ålagda av markägaren herr Klewen. Detta leder till svåra motsättningar.
Baserad på Vilhelm Mobergs roman. Av Gustaf Molander med Lars Hanson, Oscar Ljung, Eva Dahlbeck och Hilda Borgström.

Kejsarn av Portugallien (1944)
Jan i Skrolycka blir på ålderns höst far till en flicka som han kommer att älska över allt annat. Småningom får denna starka kärlek honom att tappa förståndet. Baserad på Selma Lagerlöfs roman. Av Gustaf Molander med Victor Sjöström, Gunn Wållgren och Karl-Arne Holmgren.

Bara en mor (1949)
I ett av svensk films mest gripande kvinnoporträtt får vi följa den vackra Rya-Rya från ungdomen och genom hela hennes hårda liv som statarhustru. Baserad på Ivar Lo-Johanssons roman. Av Alf Sjöberg med Eva Dahlbeck, Ragnar Falck, Ulf Palme och Åke Fridell.

Barabbas (1953)
Samtidigt som rövaren Barabbas frisläpps av romarna korsfästs Jesus. Barabbas blir skakad av att bevittna hans död och börjar göra efterforskningar för att få reda på mer om vem Jesus var. Baserad på Pär Lagerkvists roman. Av Alf Sjöberg med Ulf Palme, Olof Widgren och Erik Strandmark.

Karin Månsdotter (1954)
Berättelsen om Erik XIV och hans passion till Karin Månsdotter, älskarinnan som sedermera blir hans hustru, och deras turbulenta liv i 1500-talets Sverige. Baserad på August Strindbergs pjäs ”Erik XIV”. Av Alf Sjöberg med Ulla Jacobsson, Jarl Kulle, Ulf Palme och Birgitta Valberg.

© Studio S

print

Våra samarbetspartners