NÖTKNÄPPAREN, Det Konglige Teater, Köpenhamn den 30 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Köpenhamn så här när julen närmar sig innebär förutom massor av julmarknader även klassiska julföreställningar, och vad är mer klassiskt än Nötknäpparen?

Årets Nötknäppare sätts upp av Det Konglige Teater med George Balachines koreografi som varit med sedan den danska premiären 1954. Jämfört med tidigare uppsättningar så känns det som barnen fått mer utrymme än tidigare. Många av scenerna i första akten fokuserar på just barnen, framför allt i samband med dansen vid granen. Vidare visade Familjen Stahlbaums grabb Fritz upp mer personlighet än förr om åren. Han hade säkert blivit diagnostiserad med en bokstavskombination i dagens samhälle. Överlag kändes det som om det var en hel del ny scenografi under den första akten i helhet.

Akt 2 tedde sig mer som den brukar i denna uppsättning signerade Balachines. Akten innehåller ju som bekant de starkaste numrena som Blommernas vals, Pas deux och Sockerféns dans.

För övrigt är det alltid trevligt att gå in på Det Konglige och se en föreställning och i år utgör inget undantag i detta avseende. Med andra ord rekommenderar vi detta evenemang å det varmaste. Här ska också tilläggas att viss förvåning uppstod över det faktum att salongen kryllade av barn som var knäpptysta medan föreställningen pågick.

Skriven 2019-11-30

Dansportalen har gjort en väldigt bra beskrivning av handlingen

Akt 1
Det är julfest hos den förmögna tyska familjen Stahlbaum. Barnen Clara och Fritz är spända inför julklappsutdelningen. Deras onkel Drosselmeier kommer med en marionetteater som han demonstrerar för gästerna. Till Clara överlämnar han en nötknäppare i form av en stilig soldat medan Fritz får ett träsvärd. Sällskapet roar sig med dans.

När gästerna lämnat för kvällen och alla gått till sängs tassar Clara in för att hämta sin julklapp Nötknäpparen. Hon somnar därefter under granen med den i famnen och drömmer:

En skock råttor dyker upp och attackerar henne, men Fritz och Nötknäpparen, som fått liv i drömmen försvarar henne. När de jagats på flykt förvandlas Nötknäpparen till en vacker prins, som tar Clara med på en resa till…

Akt 2 …sagans land. Där möter hon en mängd fantasifulla figurer – varierar från uppsättning till uppsättning – som snöflingor, dockor, leksaker, godsaker, blommor och annat. Allt detta dyker upp i hennes dröm och dansar för henne. Till sist ser hon den sköna Sockerfén i ett pas de deux med nötknäpparprinsen.

Till slut vaknar Clara och befinner sig åter hemma under granen

print

Våra samarbetspartners