ALADDIN

Aladdin BD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Disney verkar ha satt en ny trend med att göra liveaction av sina tecknade Disney klassiker. Aladdin är den andra av den trion som släpptes under 2019, Dumbo och Lejonkungen är de övriga två och precis som dessa har även Aladdin regisserats av en ganska känd regissör nämligen Guy Ritchie.

Om man nu glömt vad Aladdin handlade om så är det ju den arabiska sagan om Anden i flaskan ur Tusen och en natt som ligger till grunden. Aladdin är en fattig kille som livnär sig på småfiffel, han är gatusmart och hänger mest med sin kompis apan Abu. Emiren Jafar har fått nys om att det finns en Ande i en oljelampa som är gömd i en grotta. Den lampan gör nu Jafar allt för att komma över. Samtidigt rymmer sultanens dotter Jasmin ut från slottet för att känna på livet i stan. Självklart springer Jasmin på Aladdin och de blir kära vilket inte gillas av Jafar. Hursom det blir nu Aladdin som får tag på lampan och väcker liv i den gamla Anden. Och vilket liv den gamle Anden för. Sultanens rike blir sig aldrig likt igen.

Guy Ritchies närvaro gör att man vet att här kommer det att gå undan. Och snabbt går det. Kanske lite för snabbt. Även om Will Smith är kul som anden så är övriga rollfigurer fruktansvärt platta och intetsägande. CGI-miljöerna är coola och så men filmen känns på tok för lång.

Extramaterialet är bra. Massor av godbitar i form av bortklippta scener, videosar och lite bakgrundshistorier.

Skriven 2019-10-06

print

Våra samarbetspartners