VAIANA (Moana)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Walt Disney Klassiker 55. USA, 2016
Regi: Ron Clements, John Musker
Original röster: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger
Svenska röster: Wiktoria Johansson, Björn Bengtsson, Jamil Drissi, Gunvor Pontén, Jennifer Brown
3D Blu-ray, Blu-ray, DVD
(Walt Disney)

BETYG: FYRA

Snabbt lite om problemet med titeln och varför Disney fick döpa om filmen – likt fallet med Zootropolis. Även denna gång visade det sig att ett annat bolag hade rättigheterna till original namnet. Moviezine har en bra utläggning.

Denna gång tar Disney klassiker med oss på ett äventyr i Söder Havet eller rättare sagt Polynesien. Filmens story är baserad på och inspirerad av ett antal lokala legender och sägner. I filmens centrum står den 15-åriga Vaiana (Moana) dotter till hövdingen på ön Motunui som får ett kall från havet att finna halvguden Maui och med hjälp av honom återlämna gudinnan Te Fitis hjärta som Maui stulit en gång och Vaiana med hjälp av havet återfunnit.

Det är en oerhört skickligt gjord film med häpnadsväckande effekter. Man glömmer ibland bort att det är en datoranimerad film man tittar på – lägg framför allt märke till havet och dess rörelse. Och en annan sak som är väldigt unik är ju att samtliga original röster görs av skådespelare med rötter i Polynesien (bl.a. Nya Zeeland, Hawaii, Samoa).

Extra materialet innehåller förutom kortfilmen “Fånga dagen” (som också visades på bio) ett par andra kortfilmer även en väldigt informativ dokumentär om hur filmen kom till. Hur filmteamet reste runt i Polynesien och samlade ihop alla berättelser som låg till grund för filmen och land de borttagna scenerna får man också veta hur berättelsen ändrades under skaparprocessen.

skriven 2017-07-16

print

Våra samarbetspartners