CROODARNA 2: EN NY TID – Nicolas Cage hittar sin inre “cave man”, och kvinnorna får rädda männen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Croods 2: A New Age
Regi: Joel Crawford
Originalröster: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Cloris Leachman
Svenska röster: Tommy Nilsson, Frida Sandén, Jesper Adefelt, Göran Gillinger, Susanne Barklund
Land: USA
År: 2020
Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Längd: 95 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Universal
Betyg: 3

The Croods (2013) introducerade stenåldersfamiljen Croods som kort kan beskrivas som en korsning mellan The Flintstones och Ice Age. När familjen Crood möter Guy, som är en uppfinningsrik och framåtsträvande tonåring, utmanas deras stenålderslivsstil. Livet kan vara mer än en dunkel, fuktig grotta … och man behöver inte famla i mörkret. Speciellt inte när eldfacklor uppfunnits.

I denna uppföljare är hela gänget på jakt efter ett ställe som kallas Tomorrowland – och framtiden visar sig vara en muromgärdad, konstbevattnad trädgård, skapad av Guys bästa vänner. Hela Guys by utplånades av tjära, inklusive Guys föräldrar, men Guys grannar The Bettermans överlevde och skapade en ny, skyddad drömtillvaro för sig själva och sin dotter. Trädgården ser ut som om Willy Wonka hade bestämt sig för att bejaka sin inre odlingsfantast. Den är full av psykedeliska godisfärger och vansinniga grödor. Halloweenpartystämningen är total.

Världens första BFF:s möter En helt ny värld

En ny tonårstjej introduceras, Dawn Betterman. Kommer hon och Eep Crood att bli rivaler om Guy? Absolut inte, de blir direkt BFF:s! Eep har längtat hela sitt liv efter en bästa tjejkompis och Dawn likaså. I en sekvens som är som tagen från Disneys Aladdin (“En helt ny värld” sekvensen, där Aladdin tar med Jasmine på en äventyrlig flygfärd) smiter Eep iväg med Dawn för att visa hur vacker och spännande världen är, sedd från ryggen på en tam och psykedeliskt färgad sabeltandad tiger. En flygande matta hade säkert varit för långsökt i sammanhanget.

Girlpower-temat fortsätter – det blir kvinnorna som får rädda männen och slå ner ett gigantiskt King Kong-liknade monster som är på jakt efter bananer.

Cage, Cruella och Free Guy

Emma Stone (Cruella i Cruella) och Ryan Reynolds (Guy i Free Guy) är tillbaka som rösterna till Eep och Guy (namnet Guy tycks passa Ryans karaktärer), och filmen är pepprad med berömda namn. Borde inte The Croods– filmerna också räknas som en pièce de résistance för alla som vill studera Nicolas Cages skådespelarestil? Någon har verkligen gått all-in för att hitta in i sin inre “cave man”. “Lagom” är ingenting för Cage. Eller grottmannen Grug.

Bäst i berättelsen är vänskapshistorien mellan Eep och Dawn. Och bäst är även The Bettermans. De är helt enkelt lite roligare och lite … eh … bättre. I alla fall när det gäller gags!

Man saknar verkligen myllret i The Flintstones – det finns så många karaktärer och husdjur och uppfinningar – här finns det bara två familjer. Det är lite snålt. Världens första “Goda grannar” såpa? Med väldigt begränsad budget?

Miljövänlig Robinsonad

Bostäderna är i alla fall coola och miljövänliga – The Bettermans hugger inte ner träd, de böjer grenar och kvistar och löv för att skapa små rum i själva trädkronan, medan Eep, när hon är frustrerad, klubbar ner en halv skog. Så vem vet, evolutionen kanske verkligen är på rätt väg? Det är lite The Swiss Family Robinson över planlösningen. Charmigt!

Fast filmen har ingen förklaring till varför en jätteapa, som man redan har fastställt livnär sig exklusivt på bananer, istället plötsligt skulle vilja äta grottmänniskor. Det är lite som att förvänta sig att koalor skulle bli karnivorer istället för att fredligt och långsamt mumsa på eukalyptusblad.

Rödluvan och bananerna

Filmutgåvan innehåller massor med extramaterial. Bland annat en animerad stenåldersvariant av Sagan om Lilla Rödluvan, med Eep i huvudrollen, gjord som skuggteater. Vi får också ett utdrag ur Eeps dagbok där hon beskriver hur hon och Dawn hittar på stenåldershistoriens första busiga pranks (trick and treat!) och en helt fristående minifilm om trollkarlsdrömmar, där ett magiskt mynt tar en lång omväg innan det kommer tillbaka till sin ägare. Roligast är att se minifilmen där röstskådespelarna – som Emma Stone, Ryan Reynolds, Peter Dinklage och Nicolas Cage – verkligen går bananas under inspelningarna. Med sådana röster är det självklart att karaktärerna blir “larger than life”!

Och apropå bananer … det finns ett helt kapitel med pyssel och snacks, där mycket gott skapas, kreativt och nyttigt och inspirerat av filmen. Bland annat med hjälp av frukt och grönt. För popcorn, chips och cola var inte uppfunnet på den här fiktiva stenålderstiden. All energi som karaktärerna har och får i sig är helt naturlig … Att en film som ser ut som om en godisfabrik exploderat över filmrutan avslutar med att göra reklam för nyttig mat – det är en trevlig och välkommen överraskning.

Skriven 2021-10-22

print

Våra samarbetspartners