INTE DEN DU TROR (Celle que vous croyez)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Safy Nebbou
I rollerna: Julette Binoche, Nicole Garcia, Francois Civil, Charles Berling, Guillaume Gouix

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-10-04

Juliette Binoche är tillbaka. Eller rättare sagt; hon är nästan alltid aktuell på film. För några veckor sedan hade den vackert arty science fiction-filmen High Life premiär och i våras var det den mycket roliga komedin Mellan raderna som var på tapeten. Och inte mig emot, Binoche är en lika karismatisk som duktig aktris.

I fallet Inte den du tror tar manusförfattande regissören Safy Nabbou ett nacksving på både internet- och stalkerfenomenet på en och samma gång. Med blandad framgång, får man nog säga.

Binoche är Claire, frånskild litteraturlärare som blivit utbytt av sin man mot en yngre årgång. Hon lider av att inte vara uppmärksammad, men roar sig sig med sin yngre älskare Ludo. Dock bara tillfälligt, ska det visa sig. För snart är dumpningen ett faktum. Ludo verkar mest bara vilja ha kul för stunden, så när Claire uttrycker ett visst missnöje sparkar han bakut och bryter genom en talande tystnad.

Det är i det ögonblicket historien tar en ny lite oväntad vändning. Claire ruvar på någon slags hämnd, och bestämmer sig för att satsa på nätet för att uppnå detta. Således tar hon och skapar en falsk profil för att komma i kontakt med Ludos rumskompis Alex. Plötsligt är Claire tjugofemåriga modepraktikanten Clara, och hon har snart charmat sitt offer å det värsta. Alex har fallit. Hårt. Han vill träffa Clara, men hon måste av naturliga skäl ha ständiga ursäkter och lögner till hands för att säga nej. Alex har en ängels tålamod, men hans frustration tilltar. Det gör den för övrigt hos Claire också, vilket förstås komplicerar situationen ytterligare.

En omöjlig situation har uppstått. Båda är förälskade i den digitala världen, men bara den ena partens liv är sant och på riktigt. Claire träffar för all del Alex som hastigast i några flyende ögonblick, men det kan aldrig bli något mellan dem. Hon konkurrerar med en rival som inte finns.

Hur det slutar? Ja, inte särskilt bra om sanningen ska fram. Skulle nog vilja säga att det hela ändar tämligen vemodigt och sorgligt.

Med andra ord har jag rätt svårt att förstå de som kallat det här för en Farlig förbindelse för vår tid. Eller något liknande. För är det något Inte den du tror bekräftar, så är det att spänning bakom tangenterna oftast inte är så exalterande som mer rörlig och fysisk dito. Kaninkokerskor gör sig bäst i verkliga livet om man säger så.

Dessutom är väl inte Inte den du tror direkt någon thriller i första rummet heller. Möjligen en psykologiskt spänningsdrama om en ytlighet och ensamhet som förstärkts å det värsta i en värld där allt ska handla om snabba kickar, gå att välja bort direkt utan pardon och alldeles för många helst inte ens vill prata med varandra.

Skriven 2019-10-01

print

Våra samarbetspartners