HIGH LIFE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Claire Denis
I rollerna: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth, Agata Buzek

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-09-20

Claire Denis tillhör den där exklusiva grupp av regissörer som har frisedel på filmfestivaler, det vill säga de har alltid tingat något pris eller hedersomnämnande. De vårdas ömt av kritiker och cineaster men har svårare att få någon större publik att gå man ur huse till deras filmer.

Något måste således göras och då gjorde också cineastgurun Jean Luc Godard något lika enkelt som genialt när han ville bredda sitt budskap om den stundande stoebror ser dig mentaliteten. Han lät samtidens store actionhjälte Lemmy Caution (Eddie Constantine) fungera som språkrör i Alphaville.

När nu Claire Denis vill iscensätta ett kammarspel om existentiella frågor. Vår plats på jorden alltså och plussa på med föräldraskap och sexualitet i klaustrofobisk och omänsklig miljö tar hon till klassisk science fiction som megafon. Det må alltså vara den förlåten som vid följande bruksanvisning får helt fel bild av ingredienserna i handlingen.

Ett dussin mördare och våldsverkare får amnesti genom att följa med ut på en rymdexpedition till fromma för vetenskapen. Glasklara förväntningar tror säkert finsmakarna på klassisk sci-fi men då känner de inte Claire Denis. Inledningsscenerna med mördaren Monte (Robert Pattinson) jollrande med ett spädbarn någonstans i ett ödsligt och till synes sterilt rymdskepp någonstans i universum lägger ribban för Denis utomjordiska existenspussel.

Bit efter bit läggs på plats och stilistiskt är det balsam för ögonen. Tyvärr drar Denis handlingen i långbänk och skönheten blir till självändamål utan att bli mer än just suggestivt iögonfallande balsam för ögonen.

Denis favoritskådespelerska Juliette Binoche (Let The Sunshine In) har som vanligt en komplicerad roll som den excentriske Dr Dibs vars relation till män är material till en hel avhandling hos Dr. Sigmund Freud.

Binoche är vid sidan om Pattinson filmens starkaste kort och utan dem i fokus hade nog Denis varit mycket isolerad ute i universum. High Life är som ni säkert kan utläsa långt ifrån någon dålig eller ointressant film men den försvinner på något sätt ut i ett svart hål när det gäller att muta in rätt målgrupp.

Skriven 2019-09-17

print

Våra samarbetspartners