ELTON JOHN bland Albert Bonniers Förlags oktobernyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I grenverket av Lennart Sjögren
Se mig ännu en gång
när jag reser mig i splittret
när jag blir ett stjärnfall och försvinner
återkommer.
I diktsamlingen “I grenverket” rör sig Lennart Sjögren i en gränslös värld mellan dröm och vakenhet, mellan evighet och förgänglighet. Varje uppbrott är också en återkomst; tystnaden och mörkret sänker sig och utgör kanske också en början.

Tyll av Daniel Kehlmann
För första gången sedan den internationellt hyllade ”Världens mått” (2007) återvänder Daniel Kehlmann till den historiska romanen och blåser liv i en gåtfull figur i den tyska folkloren. Tyll Ulenspiegels kringflackande liv som narr och sanningssägare sträcker sig över en epok och ett Europa präglat av ett ständigt krigstillstånd. Skärvor och skrönor fogas samman till en rik fresk över det trettioåriga krigets historia, där den mytomspunne Tyll Ulenspiegel alltid tycks dyka upp på ett hörn. Han möter såväl tidens huvud- som biroller – från den myndige kung Gustav II Adolf till den talande åsnan Origenes. ”Tyll” är en underhållande, spränglärd och storslagen pikareskroman om förställningskonstens makt och krigets förstörande kraft.

Skriv först – fråga sen av P. C. Jersild
Per Christian Jersild har nått en stor läsekrets med romaner som “Grisjakten”, “Barnens ö”,” Babels hus”, “En levande själ”, “Efter floden” och “Tivoli”. Han har också undervisat i Skapande svenska vid universiteten i Uppsala och Stockholm samt på Karolinska institutet. Efter mer än femtio års verksamhet som författare har han nu samlat sina erfarenheter och skrivarråd i en handbok för nybörjare. Den innehåller 27 kapitel om sådant som Att börja, Att välja, Tempus, Jagberättare, Dialog, Tankar och drömmar, Karaktärer, Arbetsvanor och sist men inte minst Att skriva eller inte skriva.

Serotonin av Michel Houellebecq
”Ni är på väg att dö av sorg” — Florent-Claude är en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Därtill är han deprimerad och trött på sin flickvän. I ett försök att bryta tristessen flyr han till den franska landsbygden, och möter en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.
Michel Houellebecqs nya roman är en tragikomisk skildring av en man och en kultur som tycks ha kommit till vägs ände. ”Serotonin är en roman av en briljant stilist” skrev Aftonbladet om den franska utgåvan.

Ensamtal av Ann Jäderlund
På den ö där vi är födda är alla som vi. Men ingen som jag. Hur kan ett jag säga du till ett annat jag? Röken går in i slingan. Slingan i röken. Ordet för mörker döljer så många ljud. Kan vi lyssna? Allting är lika främmande.
”Ensamtal” utgår från Ann Jäderlunds läsning av brevväxlingen mellan poeten Paul Celan och författaren och kritikern Ingeborg Bachmann.

Jag vill berätta något för dig av Anna Gavalda
I sju noveller berättar fransyskan Anna Gavalda om människor som av olika skäl kommer till en punkt i livet när de bestämmer sig för att öppna upp och berätta om det som känns svårt i sina liv. Med psykologisk skärpa och en suverän blick för det djupt mänskliga som förenar oss beskriver hon allas vår längtan efter förståelse, gemenskap och kärlek. Och hur ett förtroendefullt samtal kan få livet att ändra riktning.

Sörjen som blev av Anna Takanen
”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, säger Anna Takanen.
Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.
Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Jag, Elton John av Elton John
”Jag lever och har levt ett liv utöver det vanliga, och jag skulle ärligt talat inte vilja ändra på något, inte ens bitarna jag ångrar, för jag är enormt glad över hur allting blev.”
Jag, Elton John är artistens egen livsteckning, historien om ett svindlande liv i och bortom rampljuset. Från de första årens familjedramer och artistdrömmar, genom en ungdom där svårigheter och sorger hållit jämna steg med framgången, fram till de senaste årens livsomvälvande händelser formas en av vår tids största stjärnor och nyskapare inför läsarens ögon. En intim skildring av vuxenblivande och inre kamp i en miljö där gränser ständigt sprängs.

Mot stjärnorna av Carsten Jensen
En samhällsdebattbok om den unga generationens uppfattning om politik

Knutby av Jonas Bonnier
Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo.
Jonas Bonnier har skrivit en verklighetsnära roman om händelserna i Knutby och om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek, som till slut tjänar helt andra syften.

En fri agent av John le Carré
Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld som befinner sig i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut. Efter succén med den tillbakablickande Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform.

Räven av Dubravka Ugresic
Folksagans lömska och gränsöverskridande räv är återkommande motiv i Dubravka Ugresics nya roman – en kaleidoskopisk berättelse som för läsaren från Ryssland till Japan, över slagfälten på Balkan och en resa genom Nordamerika med paret Nabokov, från 1920-tal till nutid. Den ger röst åt människor ur historiens och litteraturens marginal, och ställer frågan: Vad är det som gör oss till dem vi är?

Nickelpojkarna av Colson Whitehead
När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners