JACQUES WERUP bland Albert Bonniers förlags september/oktobernyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fårdagboken av Axel Lindén
Det blir små stigar i hagarna. Fåren går efter varandra för att inte slita på betet. Den idén hade jag aldrig kommit på själv.
En akademiker flyttar ut på landet med sin familj och får ansvaret för skötseln av en flock får. Men samvaron med fåren kommer att bli något annat än han kunde förvänta sig. En bok om de vägval vi gör i livet, stora som små, där vardagen avslöjar livets realitet, men också tillvarons under. Läsprov på boken
Axel Lindén bor med sin familj på en gård i Östergötland. Fårdagboken är hans debut.

Döstädning av Margareta Magnusson
Döstädning är en glädjefylld, rörande och uppfriskande bok om resan det är att gå igenom allt det man samlat på sig under en livstid. Döstädning kan med fördel göras genom hela livet, både för sin egen och för sina närståendes skull. Boken Döstädning har redan sålts till över 15 länder. Bokens engelska titeln är The gentle art of swedish death cleaning.
Margareta Magnusson gör det hon gjort i hela sitt liv; håller ordning på sina saker. Nu, då hon hunnit bli någonstans mellan åttio och hundra, har det blivit ett nytt “koncept”; döstädning! Margareta planerar sitt liv så att de efterlevande slipper krångel och svåra beslut, något vi alla borde göra. Döstädning är Margareta Magnussons debut.

Glädjehuset av Aase Berg och Niklas Wahllöf
Glädjehuset är en attack på den svenska livsstilen som grogrund för högerpopulismen. Aase och Niklas hänger på vägkrogar, smyger i häckar, kikar in genom vardagsrumsfönster. De ser livslögner, konsumtionsknarkande, hälsopanik och främlingsrädsla.
Det handlar inte om flyktingströmmar eller brinnande förorter.
Det handlar inte om offren, utan om de blinda förövarna. Det handlar om er.

Slugger av Martin Holmén
Stockholm, 1936. Harry “Kvisten” Kvist var en gång en lovande mellanviktsboxare men arbetar nu som indrivare. När hans vän, prästen Gabrielsson, hittas brutalt mördad vid altaret i Katarina kyrka på Södermalm verkar polisen inte anstränga sig för att lösa fallet. Samtidigt som Stockholms kriminella strider om stadens malmar dras Kvisten in i en härva som har kopplingar ända ner till Tyskland. Ett Tyskland där nazismen sträcker ut sina långa armar i ett instabilt Europa.

Restaurangmusik/Spilla (två i en vol) av Jacques Werup
Jacques Werup avled den 12 november 2016. Vid sin död efterlämnade han både nya dikter och en samling med ”små historier” av självbiografisk karaktär. Nu samlas dessa i en gemensam volym, Restaurangmusik/Spilla, som tillsammans speglar det mänskliga omgång, från lyriken till skrönan, som utmärkte Werups författarskap. Nu formuleras avskedet, kvickt och elegiskt, till existensen och till människan: ”den bevingade grisen som flyger i all sin låga magnifikans och höga maktlöshet”.

En snickares dagbok av Ole Thorstensen
Det här är historien om en vind. Från att snickaren får det första telefonsamtalet från beställaren hela vägen fram tills att vinden är inflyttningsklar. Hårt jobb, valkiga nävar, blod, svett och frustration. Men det handlar också om tillfredsställelsen i ett väl utfört arbete.
En snickares dagbok är en berättelse om arbetsglädje och yrkesstolthet. Ett aktuellt inlägg i debatten om hantverksyrken och hushållsnära tjänster.

Mer av Hakan Günday
Tre gånger i månaden kommer långtradarna, fullastade med människor på flykt från Iran, Irak och Syrien. Nioårige Gazas far är människosmugglare och Gazas jobb är att hålla uppsyn över flyktingarna. Med allt friare tyglar blir det skrämmande tydligt att han inte är mogen för den makt han har. Mer är en smärtsamt aktuell berättelse om grymhet, opportunism och hur omständigheterna kan skapa ett monster.

Folk på ön av Stig Larsson
Lilla Essingen är ett samhälle i miniatyr, i vissa avseenden en plats där tiden har stått stilla, utan gentrifiering och kommersialisering. Stig Larsson har bott där i många år och samlat på sig en vänkrets av författare, musiker, småbusar, sjömän, entreprenörer, levnadskonstnärer och allmänt udda existenser. I samarbete med fotografen Ulla Montan tecknar Stig Larsson ett tjugotal livfulla porträtt av folk på Ön, som den heter i folkmun.

Swing Time av Zadie Smith
De två flickorna växer upp tillsammans i norra London och älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Men när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem. Med Swing time har Zadie Smith skrivit en stor och oemotståndlig samtidsroman; en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet.

som av fåglar genomflugen av Birgitta Holm
Vägen från barndomshemmet Rosenvik på Djurgården till pratbubblorna – de upproriska, uppstudsiga och uppmuntrande, signerade Helga Henschen – var som i sagorna kantad av faror. Med genren mythobiografi skapar Birgitta Holm ett sätt att följa en sådan färd, individuellt och i förbindelse med de grundläggande berättelserna i vår kultur och deras frågor kring existensen. Helga Henschens utvecklingsgång blir ett äventyr av klassiskt slag.

4 x Erpenbeck av Jenny Erpenbeck

Sedan den uppmärksammade debuten med Historien om det gamla barnet (på svenska 2001) har Jenny Erpenbecks författarskap växt till att bli ett av det samtida Europas mest betydande. 4 x Erpenbeck samlar författarens tidiga verk, och ger prov på hennes sällsamma, poetiska och laddade prosa. Hennes böcker cirklar ofta kring återkommande ämnen som diktaturens långa skugga och de spår historien lämnar efter sig.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners