JETHRO TULL, Malmö Arena, Malmö den 28 augusti 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Too Old to Rock’n’roll?
Det sjöng Ian Anderson, allsmäktig ledare för Jethro Tull redan 1976 men det har inte hindrat honom att fortsätta spela och göra bra musik. Bandet firade förra året att det var femtio år sedan första plattan kom ut och tydligen var kalaset så lyckat att de även i år turnerar runt och firar vidare med saft och bullar. På det musikaliska fatet serverades det en buffé som självklart sträckte sig över hela karriären.

Sviktande sång och kippande efter andan

Sättningen på bandet har varit stadig i många år men av någon anledning är inte sångaren Ryan O’Donnel med längre. Redan för tio år sen började Ians sång att svikta och det har inte blivit bättre med att han blir äldre och äldre. Han nästan kippar efter andan när han sjunger och kommer inte i närheten upp till de tonerna som han borde för att göra det helt njutbart. Detta kompenserades med råge med tidigare nämnda sångare. Synd.

Tvärflöjt på ett ben och Tony Iommi

Konserten öppnandes med ett snyggt videokollage med både bilder och film på den stora duken bakom scen. Effektfullt. Med bandet väl på scen var det två låtar från 60-talet som framfördes. For a Thousand Mothers och Love Story. Och självklart står Ian Anderson på ett ben och spelar tvärflöjt. Fattas bara annat.

Till nästa låt kom Tony Iommi från Black Sabbath upp på skärmen. Han hälsade till bandet och gratulerade till att Jethro Tull fyllde 50. Och varför just Tony Iommi? Jodå, han var med ett kort tag som gitarrist i Jethro Tull innan Black Sabbath bildades. Låten heter A song for Jeffrey och det finns inspelad film när Jethro Tull framför detta med Iommi på gitarr. Tur han hoppade av och startade eget. Resten är historia som man säger.

Anekdoter och potpurri

Ian Anderson är en bra underhållare och berättar gärna anekdoter både om musiker och allt omkring som de upplevt under alla åren. Nästa person som gärna ville hälsa till bandet var Joe Bonamassa som i sin repertoar har en Jethro Tull-låt. Den bluesiga A new Day Yesterday som då självklart var nästa låt på spellistan. Det fortsatte med lite plock från olika plattor och första setet avslutades med ett allt för kort potpurri från 45-minuterssviten Thick As A Brick. I samband med detta visades även lite videohälsningar från gamla bandmedlemmar.

I den tjugo minuter långa pausen fanns det tid att både lätta på trycket och köpa t-tröjor och sanningen å säga var det rätt glest med folk denna kväll. Jag ska inte skämta om ålder men medelåldern på ett Jethro Tull-fan är nog snarare 60 plus än 60 minus. Ian Anderson fyllde tidigare denna månad 72 år.

För gammal för att rocka

Set 2 öppnade med ännu ett potpurri, nu från konceptalbumet (1 album=1 låt) A Passion Play. Nämnde det tidigare men videoproduktionen till låtarna var fräckt gjorda då de synkat gamla livespelningar med Jethro Tull och klippt ihop så han spelar och sjunger mot sig själv fast sådär 30-40 år yngre. Sedan dök Steve Harris från Iron Maiden upp och gratulerade. På video alltså.

Too Old to Rock ‘n’ Roll, Too Young to Die var ganska given i setlistan denna kväll och i den självironiska videon står bandmedlemmarna och dansar stelt med en kopp te. Brittisk humor! Jethro Tull släppte i mitten av 70-talet de långa sviterna till förmån för kortare låtar och då dessutom mot folkmusik. Låtarna Songs from the Wood och Heavy Horses är bra exempel på detta. Säckpipan i Warm Sporran säger allt om vad han var inspirerad av vid den tiden.

Aqualung – ett signum och Slash favoritlåt

Fler kändisar uppenbarade sig och även Slash hälsade gott till jubilaren. Slash favoritlåt var då Aqualung. Om Led Zeppelin ständigt kommer att förknippas med Stairway to Heaven så är Aqualung Jethro Tulls signum. I videon till denna låt dök den gamle sångaren upp och räddade Ian Andersons allt tunnare stämma. Det var egentligen inte förrän nu konserten lyfte och det blev lite tryck i publiken. Inte helt oväntat blev det Locomotive Breath som blev extranummer. Först då reste sig publiken och såg till att tillställningen lyfte ytterligare. Bättre sent än inte alls.

Ska jag sammanfatta konserten var det musikaliskt väldigt bra men tyvärr lite klen sång. Bra videoproduktion lyfte upplevelsen. Något som blir mer och mer vanligt är att det är absolut fotoförbud, och så även denna kväll. Vakterna lyste ilsket med ficklampor när någon lyfte upp mobilen. Bra eller dåligt?

Skriven 2019-08-29

print

Våra samarbetspartners