WUCAN, Plan B, Malmö den 23 oktober 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De här fyra musikerna måste verkligen älska att spela och stå på scen. Kan man som de gjorde på Plan B ge allt för en publik på cirka trettio personer är man verkligen hängiven. Och hängivna musiker är värda all respekt och heder!

Frontande kvinnlig multiinstrumentalist

Tyskarna från Dresden med sin 70-talsdoftande progressiva rock var tajta som bara den. De körde ihop de första tre låtarna och gav varken publiken eller sig själva något andrum. Wucan frontas av den synnerligen glada och sympatiska Francis Tobolsky. Denna kvinna hanterar både sång, sologitarr, tvärflöjt och theramin. Inte allt samtidigt, men mer eller mindre. Hennes ljusa och starka stämma passar bra in i den här sortens musik och har både melodier och harmonier som är lätta att ta till sig.

Ena foten i krautrock, det andra i hårdrock

Hon står inte på ett ben och spelar tvärflöjt, men det blir ändå oundvikligt att inte tänka på Ian Anderson i Jethro Tull. Dock slutar likheterna där. Wucan låter väldigt tyska, och jag har många gånger funderat på vad det är i musiken som gör detta. Det kommer kanske någon musikforskare som har svaret en dag.

Stilmässigt har de ena foten doppad i krautrock och andra benet lite djupare i hårdrock, så då vet ni mest nördiga vad jag pratar om. Övriga får lyssna på Spotify eller köpa deras skivor. De jämförs ju med andra band i samma genre, men även dessa band har ju rötter i 70-talets rock.

Har rört sig sakta framåt

Bandet har funnits i drygt sju år och har hunnit med ett flertal medlemsbyten samt två studioalbum. Just nu jobbas det med det kommande albumet och vi fick höra en låt från denna.

Det har sakta rört sig framåt, och för några veckor sedan spelade kvartetten på en Stonerfestival i München där de fick väldigt positivt bemötande. Detta på grund av att de stack ut lite extra mot övriga band. All denna info enligt säkra källor från roadmanagern, som jag pratade med innan konserten. Dock har de en tämligen klen, men trogen publik här i Norden. Ändå skall de på bara några dagar avverka såväl Malmö som Stockholm, Skövde och Göteborg. Får bara hoppas att det är lite fler som kommer och lyssnar på de andra Sverige-spelningarna.

Trevlig tillställning och hejvilt dansande

Fast om vi nu fokuserar oss på spelningen så var den dryga timmen en trevlig tillställning. Trots det magra publikunderlaget tog det bara någon låt innan det började dansas hejvilt framför scenen. Har ingen setlist att hänvisa till, men de körde självklart de låtar som de mest trodde på och uppskattades mest. De var inte svårövertalade att köra några extranummer och spelade glatt vidare där även trummisen fick släppas loss med ett trumsolo.

En theramin är ännu coolare

Tvärflöjt och rock är en cool kombination, så är det bara. En theramin (hur många vet vad det är) är om möjligt ännu coolare. Då sångerskan ett antal gånger berättade hur mycket hon och bandet gillade Sverige får vi hoppas att de kommer hit fler gånger.

  • Wucan - Foto: Zoran Cullibrick

Skriven 2019-10-24

print

Våra samarbetspartners