ABRAMIS BRAMA, Bodoni, Malmö den 23 april 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: SKÅNSKA MORD

Att få en spelning på Bodoni är förmodligen inte svårare än att få en plats i skolkören men den stoltheten får nog både banden och publiken svälja. Man blir ändå glad när Abramis gör en spelning i Malmö. Jag uppskattade publiken till hundra personer eller så. Med tanke på att det var många skäggiga typer i 30-40 års åldern så visste nog dom flesta vad det var för musik som skulle spelas.

Med sig som förband hade dom med sig SKÅNSKA MORD från Örkelljunga. Trots det svenska bandnamnet sjunger dom på engelska. Stilen är en blandning av Black Sabbaths tidigaste plattor, en gnutta Status Quo och ett stänk av Jethro Tull. Stoner/Bluesrock som det lät i början av 70-talet. Och munspelet som sångaren Jan Bengtsson flåsar i med jämna mellanrum spär ytterligare på att det är gammal rock vi pratar om. Men han sjunger ruskigt bra och det märks att dom spelat det här i decennier. Det låter verkligen genuint och det är skönt att lyssna på något som inte är skapat i dagens förnedringsteve som annars sköljer över oss med nya (o)förmågor…

Bästa låt var nog den dom öppnade med Things Are Quiet Out Here som är lite mer i upptempo. Skulle jag säga något negativt är att låtarna bitvis är rätt långsamma och kunde varit mer varierande i tempo. Nu var det en ganska sävlig konsert i mina öron. Sista låten dom körde var ju A New Day Yesterday av tidigare nämda Jethro Tull.

Men nu över till kvällens huvudband………….ABRAMIS BRAMA.

Att detta ruskigt svängiga och publikfriande band som jag nämnde tidigare tvingas spela på Bodini är bara till att beklaga. Hallå KB! Vakna! Om ni inte visste det så är Abramis Brama det latinska namnet på fisken Braxen. Men det var bara en parantes…………

Med ett nytt album och en extra gubbe på gitarr så släppte dom loss sin svängiga urrock med starka influenser av November, Zeppelin, Mountain och inte minst i mina öron Budgie. Fast det vill de aldrig erkänna. Man öppnade med instrumentala Parantesvalsen från första albumet Den svängde till rejält och fick publiken att komma loss. På Vad jag ser kommer Ulf Torkelsson in och det är alltid trevligt att höra hans svenska sång. Långsamt är från den nya plattan och med en gubbe till på gitarr blir det lite mer möjligheter till gitarrdueller och lite dubbling av solon. Kan väl tycka att det var lite grötigt ibland när bägge började att rycka våldsamt i strängarna men det blir väl så live. På plattan låter det betydligt självklart bättre.

Öppningsspåret från nya plattan Kylan kommer inifrån stod näst på tur och det lät som större delen av publiken kunde texten. I en rättvisare värld hade detta kunnat bli en hit. Eller åtminstone om den kommit för 30 år sen……jaja, det är tur att det görs gammal musik på nytt eller hur jag nu ska förklara det. Skit samma, Guldgruva från albumet Rubicon är till exempel en klart jazzig låt som med jämna mellanrum blir tung som bara den. Mycket dynamik i denna låt.

Sista Morgonljuset en småmysig låt, lite återhållsam. Den är från nya plattan som förövrigt heter Smakar Söndag. Schysst titel. Nålen med tungt groove och massor med koklocka är omöjlig att stå stilla till. Bilder är en tungblues med vacker lugn sång. Då var det äntligen dags för Säljer din själ. Barfotarockande Ulf i vita byxor och vit kavaj utan något under rockade loss riktigt och publiken var med på noterna. Bra jobbat att få igång publiken fast det var så få. På Bodoni är det är verkligen närkontakt. Scenen är bara några decimeter högre än golvet och står man ända fram känner man garanterat svettdoften från musikerna. Förmodar att musikerna känner detsamma från publiken. Det är väl i så fall det bästa med det här stället om man vill komma nära musikerna.

Mjölk och Honung var sista låten men bandet blev inklappat igen och körde den i mitt tycke ganska uttjatade Barkbrödslåten som gick över i en egen komposition som jag i skrivande stund inte kan komma på vad den heter. Men det kvittar………

Publiken inklusive författare till denna artikel var mer än nöjd och för 100 spänn kan man ha betydligt tråkigare. Jag följde uppmaningen från basisten att köpa deras senaste skiva så jag lovar att återkomma med en recension på denna. Och vi kan hoppas att dom får lira för större publik vid något tillfälle längre fram. De spelade för några år sen på Sweden Rock och det var bra tryck även då fast publiken var tio gånger större. Så visst kan de klara av större scener.

Deras senaste platta heter som sagt Smakar Söndag och ligger på Transsubstans Records vilken kan beställas från www.recordheaven.net ifall ni inte hittar den någon annanstans.

skriven 2010-04-24

print

Våra samarbetspartners