AKIRA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Svindyrt mästerverk modell anime/sci-fi, Japan 1988
Regi: Katsuhiro Othomo
Originalröster: Mitsuo Iwata, Nozoumu Sasaki, Mami Koyama, Taro Ishida, Mizuho Suzuki
DVD
(NonStop Entertainment)

BETYG: FEM

Akira är inte en biopic om Kurosawa (i samma förnamnsstil som Judy, Stan & Ollie etc.) utan klassisk anime från 1988 – och fortfarande en av de bästa sci-fi filmerna någonsin.

Akira visar helt enkelt var skåpet ska stå, och lägger ribban skyhögt. Filmen blev svindyr (sin tids dyraste anime) och lyckades inte spela in pengarna på japansk bio – men västvärldens kärlek till Akira och VHS-släppet räddade filmen så den gick med vinst. En solskenshistoria i sig – kompromissa aldrig med din vision – till syvende och sist lönar det sig, på mer än ett sätt!

Nu är det dags för det nordiska DVD släppet – NonStop Entertainment ger ut en utgåva med svensk, dansk och norsk text. Alla talar japanska. Förstås. Det här är barnförbjuden anime med 15-årsgräns – och till skillnad från barntillåten anime har filmen inte dubbats till svenska.

OS med förhinder

Introduktion: År 1988 gjorde tredje världskrigets atombomber att Japan förändrades för alltid.

Nu skriver vi 2019 i Akirafilmens värld och man har återuppbyggt så gott man kan … Huvudstaden heter nu Neo-Tokyo. Och staden är stolt över att ha fått OS! Vilket också hände i verkligheten. (Tokyo fick sommar-OS 2020 – nu uppskjutet till 2021).

Men apokalypsen hotar precis vid OS-stadion … 147 dagar före D-day. Vilket var precis då coronaviruset slog till … Life imitates art och även i verkligheten har Japans efterlängtade OS förföljts av problem.

Vänskap och rivalitet och motorcykelgäng

Huvudpersoner i en rik och myllrande historia är Kaneda och Tetsuo – Kaneda är alfan i motorcykelgänget, Tetsuo är en klar beta, inte lika cool och kraftfull hoj, inte lika tuff i slagsmål och så vidare. Dessutom måste Kaneda rädda honom gång på gång. Tetsuo är inte alls tacksam eller glad över detta. De forna vännerna är alltså som gjorda för att bli framtida rivaler och fiender i en kosmisk strid … Till vardags är de helt vanliga ungar på ett yrkesgymnasium och medlemmar i ett cyberpunkgäng där alla kör motorcykel och bråkar med ett annat gäng à la West Side Story goes Gotham City. Rivalerna har clownmasker som Jokern och hans gäng i The Dark Knight.

Akira – en rik källa till inspiration!

Flera gånger tänker man att det här ser ju ut som Gotham i The Dark Knight trilogy … Men man får komma ihåg att Akira kom först. Christopher Nolan inspirerades till sin look i både The Dark Knight trilogy och Inception av just Akira. Andra som hämnat inspiration från Akira är Tarantino (Kill Bill) och Ridley Scott (Blade Runner). Givetvis är sci-fi som Alita Battle Angel, The Matrix, Looper, Ghost in the Shell, X-men Dark Phoenix, New Mutants etc. också starkt influerade av Akira.

En skapare – en vision – en succé

Varför lyckas Akira där så mycket annan sci-fi faller platt?
Svaret stavas Katsuhiro Otomo. Han är för Akira vad J.K. Rowling är för Harry Potter. Han tummar aldrig på kvalitén eller på storyn, hur komplex den än är …. Ja, filmen är över två timmar lång, svindyr och handtecknad. Men Otomo hade en vision och höll fast vid den.

Otomo har regisserat och skrivit manus … och dessförinnan skrev han mangan (eller “den grafiska romanen” som det brukar heta i västvärlden). Otomo kan sin värld.

Sci-fi med verklighetsförankring

Dessutom har temana i sci-fi världen i Akira en hel del att göra med det verkliga Japan – Japan drabbades av två atombomber under andra världskriget. (Battle Royale handlar också om hur vuxenvärlden och krigets fruktansvärda handlingar svikit den japanska ungdomen – det här är Hungerspelen i verkligheten). Filmen handlar om att överleva ett trauma, något som är inetsat i den japanska själen. Att flytta handlingen till USA i en remake … Länderna har inget gemensamt historiskt eller filosofiskt och hela grundvalen till bygget blir fel.

Action + existentiellt drama

Akira är både action och existentiellt drama. Både en enkel vänskapshistoria och en episk kamp mellan kosmiska krafter.

Varenda detalj behandlas med oerhörd kärlek och respekt, vilket syns på den imponerande animeringen. Skådespeleriet är perfekt – både karaktärernas minutiöst utmejslade drag och rösterna.

Det här är helt enkelt en visionär film – med filmhistoriens coolaste röda motorcykel. Som förresten dyker upp och har en cameo i Spielbergs Ready Player One, denna populära och skamlösa hyllning till 1980-tals kulturen.

Om du fick välja mellan den röda motorcykeln från Akira och DeLorean bilen från Tillbaka till Framtiden – vad skulle du välja?

Vad du än väljer – välj att lägga vantarna på ett exemplar av Akira. Inte Kurosawa – men ett mästerverk i sin egen rätt.

Skriven 2020-03-15

print

Våra samarbetspartners