ZONE 414 – blandning av urvattnad Blade Runner-kopia och Westworld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andrew Baird
Skådespelare: Guy Pearce, Matilda Lutz, Jonathan Aris, Travis Fimmel, Colin Salmon
Land: Storbritannien, USA
År: 2021
Genre: Sci-Fi, Thriller
Längd: 98 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Universal
Betyg: 2

David Carmichael, privatdetektiv, nykter alkoholist, före detta soldat, fåordig, har en mörk hemlighet … ni känner igen typen. En av pelarna inom film noir. Och deckare. Och sci-fi. Och noir sci-fi.

Han spelas nu inte av Hugh Jackman (Reminiscence), utan av en annan “down-under” skådespelare: Guy Pearce (Memento). Pearce ger cred till en film bara genom att komma till inspelningsplatsen. Men gör inte misstaget att tro att filmen i sig är creddig: den är en blandning av urvattnad Blade Runner-kopia och ett sämre avsnitt av Westworld.

Löjlig sci-fi-illusion

En rik man med en hemlighet hyr deckaren för att spåra upp hans försvunna dotter och till sin hjälp har deckaren en sexig AI robot. (Varför kan robotarna inte se ut som Wall-E?).

I den här världen har man dock inte uppfunnit miljövänliga kaffekoppar eller mobiltelefoner och sci-fi illusionen är så löjlig, på så många sätt.

En helt annan liga

Guy Pearce får i alla fall grymta och grimasera och se tuff ut och liknar tidvis Mark Wahlberg. Men Reminiscence ligger i en helt annan liga när det gäller noir sci-fi.

Pearce var förresten riktigt bra i Mare of Easttown. Där Kate Winslet spelade den ärrade deckaren.

Skriven 2022-01-06

print

Våra samarbetspartners