CRIMETIME AWARD – nomineringarna är klara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sveriges största deckarfestival Crimetime på Bokmässan delar för sjätte året i rad ut Crimetime Award. Idag presenteras de nominerade i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare, samt de nominerade till BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

Det är tredje gången som Crimetime arrangeras på Bokmässan som på grund av covid-19 i år är ett helt digitalt evenemang. Crimetime är en del av denna stora satsning och pågår den 26–27 september på Bokmässan Play och sänds också av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Prisutdelningen leds av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén och livesänds den 26 september kl 16.00. Vid prisutdelningen delas fyra priser ut: Crimetime Award Årets deckardebut, Crimetime Award Årets barndeckare, Crimetime Award Årets hederspris, samt BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare.

I kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare är fem författare nominerade.

– I år har det varit rekordmånga debutanter, och en ovanligt hög nivå. Priset för årets deckardebut är till för att särskilt lyfta fram de nyskapande debutanterna, de som tillför något nytt till genren, men även de som har hittat sin publik – och det tycker jag att vi har gjort. Det var ett tufft jobb för oss i juryn att göra urvalet, men vi är oerhört stolta över de fem nominerade vi till sist vaskade fram. Nästan lika svårt var det i barnprisjuryn. Mängden högkvalitativ litteratur som skrivs i spänningsgenren för barn är imponerande. Det fanns många kandidater, men vi var ändå förvånansvärt eniga, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande för Crimetime Award 2020.

Utöver äran tilldelas vinnaren av Årets deckardebut och Årets barndeckare ett diplom och en prissumma på 10.000 kronor.

Omröstningen till Crimetime Award Årets deckardebut och Crimetime Award Årets barndeckare startar den 4 september och pågår till och med den 20 september.

BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. Priset går till den av fem nominerade deckarförfattare vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högst grad av BookBeats lyssnare under det senaste året. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under det senaste året.

– Det är så roligt att vi får dela ut det här priset i samarbete med Crimetime igen. Det har trots allt varit ett år med mycket bra boklyssning och det märks att deckargenren är stark även i år. Det har hunnit komma ut många omtyckta deckare sedan vi delade ut priset förra gången, så det blir verkligen spännande att se vem som vinner i år. Nu har BookBeats användare ett par veckor på sig, fram till och med den 20 september, att lyssna och ge betyg på sina favoritdeckare innan vi utser vinnaren, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på BookBeat.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

NOMINERADE TILL CRIMETIME AWARD 2020

ÅRETS DECKARDEBUT delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är:
• Maria Grund, Dödssynden (Modernista, mars 2020).
• Lisa Förare, Varken (LB förlag, augusti 2019).
• Peter Mohlin & Peter Nyström, Det sista livet (Norstedts, april 2020).
• Jens Lönnaeus, Clara (Historiska Media, januari 2020).
• Lina Areklew, Ur askan (Bazar Förlag, maj 2020).

I juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2020:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare och kommunförfattare i Strängnäs
Johanna Wistedt, bokrecensent och lektör, driver bloggen Johannas deckarhörna

ÅRETS BARNDECKARE delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade är: 
• Tobias Söderlund, Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium i serien om spökkameran (Rabén & Sjögren, augusti 2019 och april 2020).
• Jakob Wegelius, Den falska rosen i serien om Sally Jones (Bonnier Carlsen, april 2020).
• Cecilia Lidbeck, Familjen (Lilla Piratförlaget, mars 2020).
• Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg, Game over och Ett levande vapen i Kung Pow-serien (Bonnier Carlsen, augusti 2019 och april 2020).
• Petter Lidbeck, Festen och Casino i Signe Holm-serien (Rabén & Sjögren, mars 2020).

i juryn för Crimetime Award Årets barndeckare 2020:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam, författare
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
Anders de la Motte, författare

BOOKBEATS PRIS TILL ÅRETS SVENSKA DECKARFÖRFATTARE går till den av fem nominerade deckarförfattare vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högst grad av BookBeats lyssnare under det senaste året. För att kvala in ska författaren ha släppt minst en deckare under det senaste året.

De nominerade är:
• Camilla Grebe
• Mari Jungstedt
• Denise Rudberg
• Sofie Sarenbrant
• Veronica Sjöstrand

CRIMETIME AWARD ÅRETS HEDERSPRIS instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset utses av en jury med representanter från sex av landets största förlag: Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co, Bookmark och Polaris.

Crimetime Award Årets hederspris har tidigare tilldelats Jan Mårtenson, Liza Marklund, Kerstin Ekman och Maj Sjöwall.

Bokmässan i Göteborg äger rum 24–27 september 2020 på Bokmässan Play.
Crimetime Göteborg arrangeras den 26–27 september 2020 på Bokmässan Play.

Hela programmet finns på www.bokmassan.se

© Bokmässan

print

Våra samarbetspartners