NAXOS varnar för indragna anslag för jazzkonserter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gemensamt uttalande från ACT & Naxos Sweden angående Kulturrådets nedskärningar av bidragen till jazzarrangörer i Sverige

I februari 2019 kom Kulturrådet med sin budget för året. Enligt organisationen Svensk Jazz skulle de försämrade anslagen få katastrofala följder för flertalet oberoende föreningar och arrangörer av jazzkonserter i Sverige, många av dem verksamma sedan flera decennier tillbaka. Helt utan förvarning, nära två månader in på ett nytt budgetår, fick dessa föreningar besked om att de inte kommer att få något som helst statligt stöd, efter att de flesta redan bokat sina konsertprogram och skrivit kontrakt med artister.

Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz, skriver i ett uttalande på svenskjazz.se: ”Kulturrådets agerande är förödande för jazzklubbarnas utveckling och väldigt oansvarigt, då vi befarar att flertalet av de 13 föreningarna som nu står utan stöd, inte kommer att överleva. Risken är också stor att ideellt engagerade personer som sitter i berörda föreningsstyrelser nu kommer att bli personligt ansvariga för avtal som inte kan fullföljas.”

Som representanter för många svenska jazzartister är det viktigt för oss på ACT och Naxos Sweden att peka på vilka konsekvenser detta kan få för jazzpubliken i Sverige. Nedskärningarna borde aldrig ha gjorts. Beslutet har en omedelbar och negativ effekt på hårt jobbande, turnerande artister och musiker som redan har det kämpigt på en tuff marknad, särskilt i Skandinavien. Jazzscenen i Sverige behöver offentligt stöd för att vara levande och aktuell. Jazzklubbar över hela landet drivs ofta av små ideella föreningar och det finns en uppenbar risk för att många av dem skulle tvingas lägga ner sin verksamhet utan detta stöd.
Vår uppmaning till Kulturrådet är därför att tänka om, ändra sitt beslut och öka anslagen i stället för att skära ned dem.

© Naxos Sweden

print

Våra samarbetspartners