BÄSTA SPELFILMER 2018 – listan kan göras lång

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Under 2018 såg flera hyllade biopics dagens ljus, liksom flera framgångsrika musikaler och musikfilmer. Dessutom: den bästa actionfilmen genom tiderna fick premiär och visade upp de mest våghalsiga stuntsen.

Många bästsäljande romaner blev också hyllade filmer och hela två heistfilmer med kvinnor i huvudrollerna gick upp på repertoaren. Westerngenren gjorde en storslagen comeback och håvade in både biljettpengar och prestigefulla priser.

Dinosaurierna är ännu inte helt utdöda och superhjältar spelade in megabucks över hela världen (de har fått sin egen topplista). Den romantiska dramakomedin gjorde också en vital comeback — och för första gången står ett gaypar i fokus. Det finns mycket att vara positiv över, när man blickar tillbaka över 2018.

Här är topplistan från 2018:

1. Bohemian Rhapsody

It will rock you.

2. Le sens de la fête (C’est la vie)

Sofistikerad fransk komedi om en bröllopsplanerare som bara ska lyckas med en enda sista fest …
Ett myller av människor gör även filmen till en fest. Eric Toledano och Olivier Nakache (En oväntad vänskap) ligger ännu en gång bakom årets mest framgångsrika franska film.

3. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Johnny Depp. Jude Law. Eddie Redmayne. Say no more …

4. I, Tonya

Margot Robbie är stjärnan som både spelar huvudrollen och producerar filmen. Fjärde väggen rivs gång på gång och karaktärerna levererar hela tiden olika historier. Vad är egentligen sanningen om konståkerskan Tonya Harding? Allison Janney suverän i minnesvärd biroll.

5. Green Book

Klassiska musiker och pianospelande underbarn får nästan aldrig sin egen film. (Om de inte är Mozart). Homosexuella, afroamerikanska klassiska musiker är i stort sett ignorerade av historieskrivningen. Mahershala Ali gör ett hyllat och prisbelönt porträtt av en musiker, Doctor Donald Shirley, som är i minoritet — på så många sätt.

6. Love, Simon

High school drama och mainstream romcom där Nick Robinson spelar Simon, en dramanörd som blir kär i Blue, en judisk afroamerikansk fotbollsspelare och sportstjärna. Hur ofta ser man de konstnärliga eleverna och sportfånarna mötas och bli vänner, eller rent av ett kärlekspar, i high school filmer? Det här är den första mainsteam filmen där ett gaypar figurerar som huvudrollspar – och får ett lyckligt slut. Värt att fira! Filmen är baserad på Becky Albertallis hyllade debutroman.

7. Leave No Trace

Winter’s Bone regissören Debra Granik återkommer med ännu ett starkt drama. Ben Foster och Thomasin McKenzie gestaltar två människor som lever utanför civilisationens ramar. Men är det verkligen rätt val för dem båda?

8. Lady Bird

Greta Gerwig står för manus och regi i denna halvt självbiografiska film. Saoirse Ronan spelar en frustrerad och rebellisk tonårstjej som vill komma bort från sitt långtråkiga liv i hemstaden Sacramento.

9. Mission Impossible: Fallout

Tom Cruise gör sina egna banbrytande (och benbrytande) stunts. Alla pratade om “the HALO-jump”. Superman Henry Cavill spelar skurk. Svenska Rebecca Ferguson är Mission Impossible teamets oberäkneliga allierade. Filmen blev allmänt hyllad som den bästa actionfilm som gjorts.

James Bond – vad tänker du göra nu?

10. Mamma Mia! Here We Go Again

When I kissed the teacher som gaysång, Waterloo som ett inkluderande dansnummer med stor diversitet, Cher som sjunger Fernando … Benny Andersson och Björn Ulveaus har tagit hand om sin egen musik och uppdaterat den på ett utmärkt sätt. Liksom i den första Mamma Mia! filmen. Tyvärr inte samma tonsäkra regi. Detta var den mest framgångsrika filmen i Sverige under hela 2018.

11. Roma

Alfonso Cuaróns svartvita skildring av 1970-talets Mexiko.

12. Stan & Ollie

Steve Coogan och John C. Reilly briljerar som världens mest kända komikerduo, Laurel & Hardy.

13. A Star is Born

Bradley Cooper regidebuterar, agerar och sjunger duett med Lady Gaga. Det är nu fjärde gången gillt för samma story. Massor av ny musik.

14. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Modern western av Martin McDonagh med Frances McDormand i John Wayne rollen. Sam Rockwell har Lee Marvin rollen och dansar till ABBA-musik i filmen.

15. The Bookshop

Isabel Coixet gjorde praktiskt taget rent hus när Goya awards delades ut i Spanien (bästa film, bästa regi, bästa manus). Spanjorerna älskar tragiska historier om hjältemodiga Don Quixote typer som förgäves slåss mot väderkvarnar (eller människors fördomar och småaktighet). Bill Nighy är sevärd som en stoisk och enigmatisk brittisk Clint Eastwood typ. Filmen är baserad på Penelope Fitzgeralds hyllade självbiografiska roman.

16. The Miseducation of Cameron Post

Cameron Post är 12 år i romanen av Emily M. Danforth, men hon har blivit betydligt äldre i filmen. Chloë Grace Moretz gör hur som helst den bästa rolltolkningen i sin karriär.

17. The Wife

Glenn Close är superb som den frustrerade frun till en författare som just vunnit Nobelpriset i Björn Runges engelskspråkiga regidebut. Filmen är baserad på Meg Wolitzers bästsäljande roman

18. You Were Never Really Here

Lynne Ramsay får ut det allra bästa ur Joaquin Phoenix i detta våldsamma drama, som är som en avlägsen kusin till Taxi Driver. Eller The Equalizer.

19. Widows

50-plus lärarinna iscensätter tidernas heist och ger bytet till ett skolbibliotek. Det ni!

Filmen är baserad på Lynda La Plantes framgångsrika TV-serie. Detta är den andra kuppfilmen under 2018, efter Ocean’s 8, där hela heist-gänget består av enbart kvinnor.

20. Wildlife

Paul Danos regidebut fångar konflikterna och det ödsliga landskapet som Richard Ford beskriver i sin roman Löpeld. Carey Mulligan briljerar i huvudrollen.

21. Wonder

“Facial scarring = bad guy”. 2018 var året då BFI slutade ge stöd till filmer som marknadsför sådana nedgörande och felaktiga stereotyper.

I filmen Wonder är det hjälten som ser annorlunda ut. Det är ett viktigt steg i rätt riktning. Wonder är baserad på R.J. Palacios debutroman.

Filmen är ofta komisk på ett lågmält sätt och växlar hela tiden perspektiv. Hur känns det att vara helt vanlig, men att se ovanlig ut? Julia Roberts och Owen Wilson spelar föräldrarpar, men det är ungarna som är stjärnorna i den här filmen, som har en hel del gemensamt med Love, Simon. En annan film om en vanlig men ovanlig ung kille …

Hedersomnämnande: Alpha

Äventyrsfilm som levererar årets mest spektakulära IMAX-upplevelse och historien om hur människan blev hundens bästa vän. Eller tvärtom. Den långa vägen hem kan rivalisera den i Lassie Come Home.

Skriven 2019-01-13

print

Våra samarbetspartners