CLARA HENRY – Ny bok “Mot framtiden – en simpel guide till att krossa patriarkatet”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter succén med boken “Ja jag har mens, hurså?” är Clara Henry tillbaka med en inspirerande, smart och rolig guide till feminism.

– Det här ämnet var det enda, mest givna jag skulle kunna skriva om som andra bok. Feminismen ligger till grund för allt jag står för, hur jag lever mitt liv i det stora och det lilla. Feminismen är den där livbojen som jag klamrar mig fast vid och som jag vet kommer hålla mig flytande, säger Clara Henry.

Efter 2017 års globalt omskakande #metoo-rörelse, har denna bok en given plats på tjejers, killars och ickebinäras nattduksbord. En överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället, och en humorfylld och uppmuntrande reflektion över författarens egna erfarenheter. Boken beskriver vad feminism innebär och varför det behövs. Clara frågar sig om feminismen har gått för långt? (Svar: nope.) Vi får lära oss hur en skiljer på ett ”catcall” och en komplimang, och hur en kan försöka förhålla sig till sin kropp, till sex och eventuella privilegier. Detta är en simpel guide till att krossa patriarkatet;

– Patriarkatet är ju den här könsmaktsordningen vi lever i, som gör att de som sitter på mest pengar, inflytande och makt överallt i hela världen är män. Men som även gör att killar är jättedåliga på att vädra känslor, som får dem att må psykiskt dåligt och blir överrepresenterade i våldstatistik. Och som gör att tjejer ger upp sina karriärer när de blir gravida för att det förväntas av dem. Och så vidare, i all oändlighet. Låter inte detta som något som vi alla skulle må bra av att krossa, både kvinnor och män? säger Clara Henry som förklaring till undertiteln på boken.

I samband med boksläpp kommer även version tre av t-shirtkollektionen ”Storasyster ser dig”, ett samarbete mellan Bonnierförlagen och Föreningen Storasyster, där vi lyfter författare som engagerar sig i frågor som går i linje med Föreningen Storasysters feministiska arbete. Alla intäkter oavkortat går till Föreningen Storasysters arbete för att motverka sexuellt våld.

– Att få pryda denna tisha är både ärofyllt och viktigt för mig. Dels för att systerskapet är allt! Att backa, peppa och stötta andra kvinnor är så viktigt i den här världen där vi konstant berättar för tjejer att de inte duger som de är. Och så dels för att budskapet bakom hela Föreningen Storasysters verksamhet är så betydelsefullt, säger Clara Henry.

CLARA HENRY föddes 1994 utanför Göteborg och slog som tonåring igenom med sin Youtubekanal och blogg. Hon har varit programledare för Melodifestivalen och för ett flertal radioprogram, och sommarpratade år 2015. Samma år kom hennes första bok, “Ja jag har mens, hurså?”, som slog signeringsrekord på Bokmässan i Göteborg och såldes till flera länder.

Boken ”Mot framtiden – en simpel guide till att krossa patriarkatet” släpps 24/9

© Bokförlaget Forum

print

Våra samarbetspartners