KANONEN VID SAN SEBASTIAN (La bataille de San Sebastian)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Seg ickewestern, Frankrike/Italien/Mexiko/USA 1968
Regi: Henri Verneuil
I rollerna: Anthony Quinn, Anjanette Comer, Charles Bronson, Sam Jaffe, Silvia Pinal
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TVÅ

En film med Charles Bronson jag inte tidigare sett, med musik av Ennio Morricone jag inte tidigare hört. Det lät ju onekligen intressant. I diverse artiklar och recensioner omnämns Kanonen vid San Sebastian från 1968 som spaghettiwestern. Det är en sanning med modifikation. Det här är en fransk-italiensk-mexikansk-amerikansk samproduktion, helt och hållet inspelad i Mexiko – och dessutom utspelar den sig i Mexiko år 1746, vilket väl inte riktigt gör den till en western överhuvudtaget.

Fransmannen Henri Verneuil står för regin, han är främst känd för en lång rad Belmondo-raffel. Anthony Quinn innehar huvudrollen som banditen Leon. Av diverse skäl misstas han för att vara präst i den lilla hålan San Sebastian – nej, det handlar alltså inte om den spanska staden med en känd filmfestival. Charles Bronson har en förhållandevis liten roll som ledare för ett banditgäng. Både en ilsken indianstam och Bronsons banditgäng ger sig på San Sebastian, och Leon, som bara vill hålla sig undan lagen, tvingas agera hjälte.

Kanonen vid San Sebastian inleds med en rätt frän öppningsscen och tuffa förtexter. Därefter blir det betydligt tråkigare. Det är segt, händelsefattigt, och odramatiskt. Först i slutscenerna blir det lite action. Filmfotot är inget specielllt, åtminstone inte jämfört med de samtida italienska westernfilmerna. Regin är ganska anonym. Filmen ger ett gammaldags intryck, den ser ut att vara mycket äldre än den är. Inte ens Morricones filmmusik lyckas sticka ut. 

Ett recensionscitat på DVD-omslagets baksida jämför filmen med Sergio Leones klassiska filmer – men Verneuil var knappast någon Leone.

Skriven 2018-08-18

print

Våra samarbetspartners