MYSTERIET HENRI PICK (Le Mystère Henri Pick)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Smart och fyndig who-wrote-it, Frankrike 2019
Regi: Rémi Bezançon
I rollerna: Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaaz, Bastien Bouillon, Astrid Whettnall
DVD/VOD
(Njutafilms)

BETYG: FEM

Man behöver inte inkludera något mord för att skapa den perfekta deckaren. Mysteriet Henri Pick är en whodunnit eller snarare en who-wrote-it som kärleksfullt omfamnar deckarens alla klichéer, samtidigt som den driver med dem, och hela kulturetablissemanget, på ett vänligt och lagom mysigt sätt …

Mästerverk av refuserad pizzabagare

Ett mästerverk hittas på ett bibliotek för refuserade manuskript. Les Dernières Heures d’une histoire d’amour. En kärlekshistorias sista timmar. Manuset är signerat av byns lokala pizzabagare – Henri Pick.

Men är det troligt att denne Pick skrivit en dubbelbottnad roman om sitt livs förlorade kärlek mot bakgrund av Pusjkins tragiska liv och död? Med hänvisningar till en bok som bara finns på ryska?
När Pick bara talade franska och var lyckligt gift med samma kvinna hela sitt liv, aldrig läste en bok i hela sitt liv och var tillfreds med livets enkla ting utan att komplicera tillvaron … till skillnad från många franska (och ryska) intellektuella.

Jean-Michel Rouche som Sherlock Holmes

Om det inte var Henri Pick som skrev mästerverket … vem har då egentligen skrivit romanen som alla talar om?

Det vill en enveten litteraturkritiker veta, den kände programledaren Jean-Michel Rouche. Han spelas av Fabrice Luchini, känd från hyllade filmer som Cykla med Molière, Bakom stängda dörrar och Mysteriet i Slack Bay, och han är även känd som Caesar i Asterix & Obelix och britterna.

Jean-Michel Rouche är praktiskt taget den ende i Paris (eller hela världen) som inte deltar i dansen kring guldkalven och den veritabla Elena Ferrante-feber som utbryter kring Henri Pick. Översättningar till över 30 språk sålda. Filmrättigheter sålda. Pilgrimsfärder till pizzerian och Henri Picks grav sålda. Men Jean-Michell är inte såld på cirkusen.

Motståndsmanöver i Bretagne

Jean-Michel beger sig till den lilla byn i Bretagne, där en gång i tiden en liten grupp med envetna galler bjöd motstånd mot romarnas armé … Och där startar han sin egen motståndskampanj. Att få reda på sanningen har blivit en fix idé – eller en så kallad idéfix (för att koppla till gallernas berömda hund).

Henri Picks familj och Picks vänner finns i Bretagne och Jean-Michel hittar både en partner-in-crime(eller snarare partner-in-solving-crime) och ett kärleksintresse i Henri Picks smarta, intelligenta och belästa dotter, Joséphine Pick. Hon är singelmorsa och jobbar som lärare och har donerat alla royalties från den bästsäljande boken till Alzheimersforskningen.

Den verkliga tragedin och det gudabenådade geniet

Henri Pick dog i Alzheimers, utan att känna igen sin familj. Det där är den verkliga tragedin i historien. Men Joséphine vill hur som helst veta vem som har skrivit romanen och varför någon har använt Henri Picks namn. Alla andra tror så gärna på miraklet, det gudabenådade geniet, den obildade pizzabagen som aldrig läst en bok som skrev en bästsäljare om Pusjkin innan han gjorde dagens quatre fromage pizzor. Men i Joséphine har Jean-Michel hittat någon som liksom han tvivlar – även om hon inte tvivlar lika högljutt.

Fabrice Luchini och Camille Cottin har verkligen fin personkemi och det slår gnistor om deras par-i-brott relation.

Mystisk deckarcirkel

En vild jakt börjar med massor av “red herrings” utlagda.

Ett besök görs hos en bokcirkel som bara läser deckare och den manlige hjälten Jean-Michel, dramats självutnämnde “Sherlock Holmes”, blir märkbart nervös när kvinnorna diskuterar hur man bäst ska stycka en lagom bastant manskropp i hans storlek. Räcker elkniven i köket eller behöver man hämta en såg eller rentav en motorsåg … ??? Jean-Michel ser lika förskräckt ut som Macbeth när han först träffade häxorna på heden … Och ändå är damerna bara “vanliga deckarnördar” som försöker dra in Jean-Michel i, vad de själva tycker, en trevlig och intellektuellt stimulerande konversation.

Den vilda jakten på skrivmaskinen

En Sherlock behöver sin Watson, men Joséphine Pick påpekar att hon borde vara Sherlock. Hon är ju Henri Picks dotter och dessutom – hur vet hon att inte Jean-Michel är på jakt efter sig själv? Som en av alla dessa schizofrena deckare i en moderna thriller? (Ja det fungerade ju i Gone Girl och Girl on a Train och Earthquake Bird). Det är verkligen smart och skojigt kommenterat!

Äventyret innehåller också en rolig jakt på en skrivmaskin där K:et saknar en serif, som är som tagen från en Miss Marple roman The Moving Finger (Sophie Hannah gjorde en liknande skrivmaskins-jakt-homage i sin senaste nya Hercule Poirot deckare).

Det finlitterära badrummet

Karaktären Fred Koskas som i filmen skrivit romanen La Baignoire (Badkaret), är inspirerad av den belgiske författaren Jean-Philippe Toussaint, som i verkligheten skrev romanen La Salle de bain, där en person väljer att leva i sitt badkar.

Följande skruvade och humoristiska dialog är från en trendigt kulturparty i filmens Paris:

– Vad tyckte du om min roman?
Duschen?
Badkaret!
– Jaha … Jag måste gå på toaletten!

Så där kan man ju undvika att ge negativ kritik … eller att erkänna att man inte har läst en intellektuell bok som man låtsas ha läst.

Hur skapar man en hype?

Filmen har givetvis en hel del att säga om kulturlivet i allmänhet och förlagsindustrin i synnerhet. Hur alla låtsas. Hur folk är så ängsligt trendmedvetna. Hur man skapar en hype. Det må vara svårt att skapa ett mästerverk – men det är ännu svårare att sälja det. Kanske marknadsföringen och själva säljandet är den verkliga konsten? Det som gör att konsten uppmärksammas?

Liknande tankar har förr tagits upp i filmerna Colette (hon har skrivit böckerna, inte han), Big Eyes (hon har målat tavlorna, inte han) och The Wife (hon har skrivit böckerna, inte han). De två förstnämnda är verkliga PR-fall, det senare är, liksom Mysteriet Henri Pick, ett fiktivt fall i en roman som sedan filmatiserats.

Tjusningen med jakten – kontra eftertanken

Mysteriet Henri Pick manar också till eftertanke. Ibland jagar man iväg alldeles för snabbt och alldeles för intensivt. Ibland kan det vara bra att stanna hemma och läsa i badkaret.

Mysteriet Henri Pick är en smart och fyndig deckare som utspelar sig i en utsökt skildrad bretagnesk miljö som kameran bara älskar. En deckare som bland annat visar på faran med att låtsas att man har läst böcker man inte har läst … med eller utan badkar.

Missa inte att se två av Frankrikes bästa och mest uttrycksfulla skådespelare, Fabrice Luchini och Camille Cottin, i denna lysande och oblodiga whodunnit-homage, där mer står på spel än man först kan ana …

Paper cuts är inte att leka med!

Skriven 2020-03-30

print

Våra samarbetspartners