DEN 12:E MANNEN (Den 12. mann)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Harald Zwart
I rollerna: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgren Pettersen, Marie Blokhus

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-08-17

Än i dag spekulerar de lärde om vad som hindrade Hitler att invadera just Sverige. Avrådan från Göring som hade relationer med Sverige och det faktum att Führern just var involverad i ett tvåfrontskrig som krävde all uppmärksamhet ligger bra till men gissningen att det var vår alliansregerings tillmötesgående som vägde tyngst toppar nå eftervärldens historiebeskrivning. Norge fick dock som bekant tyskt besök som t.o.m välkomnades av Hitlers förlängda arm Willcom Quisling som frågade hur högt när Führern sa hoppa. Nationalismen var emellertid stark i Norge och det var många som inte bara i ord utan också i handling var beredda att offra sina liv för att göra tyskarnas oinbjudna besök i deras land till ett rödglödgat helvete.

Vi skriver 1943 när 12 män iscensätter ett attentat som dock går i stöpet när tyskarna upptäcker deras fiskebåt och avrättar 11 av dem. Jan Baalsrud (Thomas Gullestad) lyckas skott och frostskadad fly och hålla sej undan uppe i Tromsö i flera månader. Tyskarna med undantag av den nitiske Gespapochefen Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers) vägrar tro att Baalrud har överlevt. Stage går själv ner i det nollgradiga vattnet för att bevisa att människans överlevnadskonst kan försätta berg om det behövs.

Det är kraftmätningen mellan dessa två som utgör i mitt tycke filmens axel runt hela jakten snurrar. Regissören Harald Zwart har säkert sett ett antal av de klassiska propagandafilmerna från USA och England under och efter kriget och har med råge tillvaratagit det bästa från dem. Storyn skall vara med verkligheten överensstämmande men det spelar ingen roll om man filat på sanningen för det är lika spännande och nagelbitande hur som helst. Gullestad och Meyers är bägge lysande och mejslar ut två färgstarka porträtt av individer som är villiga att leva och dö för sina ideal.

Baalsrud överlever och skriver in sej i den norska krigshistorien som en hjälte medan Stage blir avrättad för landsförräderi på Hitlers order. Inte konstigt att den här rullen blivit en kioskvältare hemma i Norge och det är ingen vild gissning att det kommer att smitta av sej här hemma också.

Skriven 2018-08-15

print

Våra samarbetspartners