12 STRONG

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nicolai Fuglsig
I rollerna: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Elsa Pataky, Trevante Rhodes, Taylor Sheridan, Rob Riggle

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-09

Krig är populära på film, ja populära krig alltså. Jag talar nu om de bägge världskrigen och Korea där Hollywood lätt kunde identifiera hjältarna och skurkarna till publikens belåtenhet. Det var inte bara Dr Goebbels som kunde frisera till verkligheten så att den passade dikten. Med Vietnam förändrades spelplanen då det handlade om ett impopulärt krig. Hollywood drog öronen åt sej och det var bara John Wayne som med “De gröna baskrarna” försökte sälja kriget på bio. När agentvågen kom var kriget ju kallt och inte längre ett fall för slagfältet, tills bilden förändrades igen med den 11:e september.

Vem tror ni reser sej som fågel Fenix ur askan igen om inte patriotlåten De Gröna Baskrarna i den nu dagsaktuella krigsrullen “12 Strong”. Efter den 11:e september skrek hela USA efter vedergällning och en elitstyrka skickas till Afghanistan för extremt farligt uppdrag. Det handlar om att få med sej en krigsherre som lever efter filosofin att mina fienders fiender inte nödvändigtvis måste vara mina vänner i kampen mot al Qaida och talibanerna. Till fots och till häst likt det klassiska kavalleriet i gamla westerns putsar man till hjälteglorian med draghjälp av de ingredienser som sålde ovan nämnda krig i det populära facket. Att det hela baseras på verkliga händelser får vi väl köpa eftersom det rests en staty över hjältedådet där World Trade Center låg.

Det handlar om att bygga broar över kulturella motsättningar och att försöka ställa om sin moderna krigsföring till en nivå som nästan hörde hemma på Buffalo Bills och Sitting Bulls tid. Filmen fungerar bäst när den ligger lågt och inte förlitar sej på pang-pang och grabbiga skämt som idag verkar ute med badvattnet. När filmen förvisso ytligt men ändå fördjupar sej i det faktum att vi inte längre kan sätta vita eller svarta hattar på hjältar och skurkar får filmen mer tyngd än i de förvisso välgjorda men ändå segt utdragna actionscenerna.

Det hade heller inte suttit i vägen med lite mer kött på benen på de 12 männen som står i fokus för händelserna även om Chris Hemsworth och Michael Shannnon drar det tyngsta lasset utan att stöta på patrull. Actionscenerna är gjorda med snabba klipp för att skapa realism och den biten kan vi väl köpa trots att de numera passerat bäst före datum till och med i Hollywood. Utan att imponera är det ingen oäven krigsrulle även om inget är nytt under solen mer än tid och plats.

Skriven 2018-03-07

print

Våra samarbetspartners