DAN BROWN, Begynnelse (Albert Bonniers Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags för den femte boken i serien om symbolikprofessorn Robert Langdon. Langdon blev som bekant känd över hela världen i romanen Da Vinci-koden. De flesta har filmats med Tom Hanks i huvudrollen.

Gaudi som grundbult

Det har gått ett par år sedan vi sist träffade professor Langdon, men det mesta är sig likt. Som alltid figurerar en känd kulturpersonlighet i bakgrunden. Förra gången var det Dante Alighieri, och denna gång är det den katalonske arkitekten Antoni Gaudí som figurerar som berättelsens grundbult.

Incident på Guggenheimmuseet

Storyn den här gången involverar Professor Langdons förre elev Edmond Kirsh. Denne har nämligen gjort en revolutionerande upptäckt som kommer att sätta tron på alla religioner i gungning. Det hela ska avslöjas vid en tillställning på Guggenheimmuseet i Bilbao. Dessvärre sker det en incident under Kirchs presentation och Langdon tvingas fly för sitt liv tillsammans med museets chef Ambra Vidal, som råkar vara den spanska kronprinsens blivande gemål. För att komplicera saken ytterligare är både den spanska kungafamiljen och kyrkan inblandad i dramat.

Brown upplyser och överdriver

Vad som alltid är kul med Dan Browns böcker är att man lär sig en väldig massa om personer som man känner till vid namn, men inte riktigt har full koll på. Visserligen är många situationer aningen överdrivna men så är det ju heller ingen biografi det handlar om.

Skriven 2018-07-28

print

Våra samarbetspartners