DERMOT O’LEARY : NINJAKATTEN TOTO OCH DEN OTROLIGA OSTKUPPEN – pricksäker humor och kul action får en att spinna av lycka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Toto the Ninja Cat and the Incredible Cheese Heist
Förlag: Modernista
Serie: Ninjakatten Toto (del 2)
Illustrationer: Nick East
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
Läsålder: 6-9 år
Genre: Barn/Äventyr
Antal sidor: 185
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-03-10

Smart, vig och oslagbar! Och alldeles oemotståndlig. Vem kan drömma om att bli en bättre ninja än en fluffig svart kattunge?

Dermot O’Leary, känd programledare från The X-Factor, Big Brother Celebrity Hijack, The Getaway Car och många andra program, adopterade två kattungar när han var på semester i Italien. De högst verkliga kattsyskonen Toto och Silver gör nu supersuccé i en ny serie barnböcker, illustrerade av den talangfulle illustratören Nick East, som verkligen lyckas packa in maximalt med humor och action och empati i varje bild.

En katternas Professor Moriarty

Kattungen Toto är den smarta ninjaexperten, medan hennes bror Silver står för comic relief – och en osviklig tajming är det gäller att trampa tassen i klaveret.

Efter att kattungarna i den första boken räddade London från kungskobran Brian har de blivit världsberömda (i alla fall på sin egen gata). Men nu är det dags för Toto och Silver att ta itu med “Mysteriet med den försvunna osten” och en tvättäkta superskurk – en katternas Professor Moriarty, komplett med ninjakrafter, jamande superskurksskratt, en plan för att ta över världen – och en perfekt pressad slängkappa.

All ost har försvunnit från London och … från hela världen …

Utan ostbricka slutar det med bråk

Det superhemliga internationella ninjanätverket aktiveras för att lösa mysteriet och Toto är ninjornas representant i London. Hon blir inkallad till nummer 10 Downing Street, där premiärministerns katt tar med Toto och Silver till ninjakatternas hemliga näste, där de informeras om det hemliga uppdraget, medan de dricker exklusiv Jerseymjölk i eleganta martiniglas (shaken – not stirred).

Det är upp till Toto att rädda osten, framför allt premiärministerns magnifika ostbricka, för utan ostbricka kommer det kommande världstoppmötet för främjandet av världsfreden att sluta med bråk – och eventuellt nytt världskrig. För människor – och deras toppmöten kan inte fungera utan ost. Det är just detta som superskurken har räknat ut. All ost kommer att hållas som gisslan på Nordpolen, tills dess att alla världens ledare går ut på att adoptera var sin kattunge.

Man måste helt enkelt gilla en superskurk som skickar ett memo till alla sina hejdukar att de ska ta med sig varma kläder, kex och druvor inför “Expedition: ta all ost till Nordpolen”.

Toto och hennes vänner gör allt för att rädda osten, innan den hamnar på Nordpolen, och massor med komiska förvecklingar tar sin början …

Hela världens säkerhet står på spel

Det finns klara drag av Sherlock Holmes – och Sherlock Holmes gnagar alter ego Mästerdetektiven Basil Mus i denna djurens version av London. Papperskvalitet och sigill debatteras. Tassmärken och koder analyseras. Hemliga lösenord levereras. Mystiska organisationer infiltreras. “Undercover” förklädnader inskaffas och olika dialekter imiteras och hela världens säkerhet står på spel …

Att spinna av lycka

Det är härligt att läsa om ett alternativt London där alla stadsdjur lever och verkar – katter, hundar, fåglar, gnagare … På köpet lär man sig om London och stadens historia och stadens berömda människor – och berömda husdjur. Men framför allt är det här väldigt, väldigt roligt. Halsbrytande fart, pricksäker humor, smarta vändningar, vansinnigt kul action, skojiga dialoger och härligt finurliga illustrationer.

Visuellt sett får den här boken vem som helst att spinna av lycka. Som högläsningsbok är boken en fullträff. Dialogerna är obetalbart roliga. Att läsa den här boken högt, att göra Totos coola röst och Silvers överentusiastiska pladder, att inflika alla skojiga fotnoter och alla beskrivningar av äventyret i London… gör att åhörare sitter med tindrande ögon och bara väntar på nästa kapitel, efter cliffhanger efter cliffhanger …

Går bra med grädde till efterrätt

Toto. Vi är inte i Italien längre. Vi är på rädda-världen-uppdrag i London. Och aldrig har det väl varit roligare att rädda världen … ?!

Toto och Silver får gärna komma tillbaka. Snart. Med eller utan ostbricka. Visst går det lika bra med grädde till efterrätt?!

print

Våra samarbetspartners