VIVECA STEN bland Bonnier Carlsens sensommartitlar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter semestern väntar resande grävlingar, fixande vänner, uppmärksamhetsälskande hamstrar, knytnävspoesi, skärgårdsskräck, gamla bekantingar som LasseMaja och helt nya bekantskaper som Athena och Knotan. Här följer ett urval av augusti- och septembertitlar från Bonnier Carlsen. Ha en fin sommar!

Anti-killpakt, eller? Av Johan Unenge och Måns Gahrton
Utgivningsdag 6 augusti, ålder 9 – 12
Sveriges vanligaste, veligaste och roligaste kärlekspar är tillbaka! Måns Gahrtons och Johan Unenges klassiska serie sätter fokus på de eviga frågorna: Vad är kärlek? Hur blir man ihop? Och går det att bestämma sig för att aldrig mer bli kär..?

Grävlings resa av Cecilia Heikkilä
Utgivningsdag 6 augusti, ålder 3 – 6
Gamle Grävling lever ett stillsamt liv på sin ensamma ö. Men när ett litet djur flyter iland så vänds hans inrutade tillvaro upp och ner. Snart kastas de nyfunna vännerna ut på en äventyrlig världsomsegling. En finstämd bilderbok om vänskap och längtan efter det som finns bortom horisonten. Cecilia Heikkilä har tidigare illustrerat böcker av bland andra Vanna Rosenberg och är aktuell med illustrationer till helt nya bilderböcker om Mumintrollen som kommer senare i höst. Grävlings resa är första boken där hon står för både bild och text.

Vännerna fixar museum till alla och Vännerna fixar överraskningskalas av Ninni Oljemark
Utgivningsdag 13 augusti, ålder 3 – 6
Vännerna fixar är en ny bilderboksserie som handlar om att jobba tillsammans för att göra sin stad till en bättre plats. I Vännerna fixar museum till alla bestämmer sig vännerna för att göra ett eget museum! Som ska vara väldigt gratis och finnas i hela staden. Alla som vill får ställa ut något de gillar. I Vännerna fixar överraskningskalas ordnar de kalas åt nyinflyttade grisen Greta för att hon ska få se att hon flyttat till världens bästa stad.

Börja rida med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist
Utgivningsdag 1 augusti, ålder 6 – 9
Att borsta en häst är kanske inte så lätt som det ser ut, och hur gör man när hästen inte vill öppna munnen för betslet eller spänner ut magen så att man inte kan dra sadelgjorden? Och vad menar ridläraren med korta och långa tyglar egentligen? Stallskötarnas, Sigges och Sams bästa tips för en härlig stund i stallet!

Skamlös av Nancy Herz m.fl.
Utgivningsdag 8 augusti, ålder tonår
I Nancy Herz, Amina Bile och Sofia Nesrine Srours bokdebut “Skamlös” har de samlat in berättelser från unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. De diskuterar hur det är att ständigt begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Hur frustrerande det är att klassiskt kvinnoförtryck göms bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur, och hur ord som “skam” och “heder” systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer. Norsk succé som äntligen kommer ut på svenska!

Silvermysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
Utgivningsdag 27 augusti, ålder 6 – 9
Den här gången måste Lasse och Maja gräva riktigt djupt för att komma till botten med mysteriet. Den arkeologiska utgrävningen som pågår utanför kyrkan i Valleby drabbas av olovliga nattbesök. Inget verkar ha försvunnit, men det finns gott om fotspår… Vem är inkräktaren, och vad vill hen?

Knotan kastar och Knotan knappar av Per Gustavsson och Per Bengtsson
Utgivningsdag 1 september, ålder 0 – 3
En ny bilderboksserie för de minsta om vardagen tillsammans med upptäckarglada Knotan och tålmodiga pappa. Knotan älskar att kasta: mos vid bordet, sand i parken och napp från vagnen. Han älskar också att knappa: på pappas mobil, på tvättmaskinen och på lampan. Pappa suckar. Men vid hissen säger pappa äntligen: ”Här kan du trycka!” Stor igenkänning och ett språk som hjälper till att sätta ord på saker och begrepp i vardagen.

Revolution Poetry, antologi, Nachla Vargas Alaeb m.fl.
Utgivningsdag 3 september, ålder tonår
Revolution Poetry är en plattform, en ambulerande scen och rörelse för spoken word-lyrik. Sedan start har de uppträtt på såväl parkteatrar som Dramaten och byggt upp en scen för röster som sällan ges utrymme i litteratursverige. I Revolution Poetry-antologin möter vi knytnävsstarka texter från vardag och verklighet, texter som känns, stärker, gör ont och förändrar – både tidigare framförda klassiker som många i publiken lärt sig utantill och helt nyskrivna dikter.

Sagasagor. Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte av Josefine Sundström och Emma Göthner
Utgivningsdag 3 september, ålder 3 – 6
Äntligen en ny bok i serien om Saga Louisa Larsson i Sagasagor! Små men livsviktiga ögonblick i en fem/sex-årings vardag skildras ur barnperspektiv när Saga går till frisören, firar halloween och har sommarfest på förskolan. Saga hamnar även i en konflikt med Sverrir, och råkar ut för ett missöde när hon snokar i mammas handväska..

Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore
Utgivningsdag 6 september, ålder 3 – 6
Chino är populärast i hamsterburen. Med de tjockaste kinderna och de roligaste upptågen står Chino alltid i centrum. Men alla påhitt uppskattas inte av kompisarna. Ibland måste man komma ihåg att tänka på andra. För hur stora kinder man än har så börjar det skava om man proppar munnen full.

Mareld av Camilla Sten och Viveca Sten
Utgivningsdag 6 september, ålder 9 – 12
Tredje delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och bäddar för sträckläsning. En Waxholmsbåt fryser oförklarligt fast i isen under en av sina turer och alla ombord försvinner. Det talas om det som en fruktansvärd olycka. Tuva är inte lika säker. Kan det vara magiska krafter inblandade?

Mizeria av Melody Farshin
Utgivningsdag 7 september, ålder tonår
Ståupp-komikern och debattören Melody Farshin debuterar med en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali och deras liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i meningslösa skjutningar. Allt tvillingarna försöker dölja för varandra och sin familj kommer till ytan på den ödesdigra rättegångsdagen där både Aicha, Ali och Aichas förlorade kärlek spelar en viktig roll.

Athena: Grattis världen – jag är här nu! av Elin Ek
Utgivningsdag 10 september, ålder 9 – 12.
Elin Eks skönlitterära debut! Athena är tolv år och tar ingen skit. Hon tycker inte heller att jorden ska ta någon skit, så för att rädda allt (någon måste ju!) har hon startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. Athena tycker själv att hon är ovanligt smart och påhittig, vilket är tur eftersom livet just nu är lite svårare än vanligt. Hennes mamma ligger på sjukhus, hon tvingas bo med sina bröder hos farmor och farfar och dessutom råkar hon ställa till det alldeles förfärligt för sin bästis… Hur ska hon reda ut allt?

© Bonnier Carlsen

print

Våra samarbetspartners