THE YOUNG KARL MARX (Le jeune Karl Marx)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Raoul Peck
I rollerna: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps, Olivier Gourmet

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-05-25

Eftersom jag vet mer om Groucho Marx väg mot odödlighet än jag vet om Karl Marx status inom kommunismen gjorde jag gärna bot och bättring genom att se “The Young Karl Marx” signerad Raul Peck som gav oss den lysande “I’m not your negro”.

Vi gör avspark när den 26-årige Karl Marx och hustrun Jenny går i exil i Paris i Frankrike. Vi skriver 1844 och klassamhället lyser med sin närvaro på alla fronter. När unge Marx träffar engelsmannen Friedrich Engels, son till en konservativ fabriksägare och nu genom att studera det engelska proletariatets uppkomst blivit lika fanatisk systemförändrare som han säger det så att säga klick. Eftersom arbetarrörelsen hitintills varit oorganiserad och splittrad stångar de till en början sina pannor blodiga mot en mur mot alla former av politiska omvälvningar som stör de som menar sig manade och kallade att sitta vid köttgrytorna.

Jag upplever filmen som en intressant men lite tråkig historielektion, välspelad men knappast något som höjer den politiska temperaturen i nådens år 2018.

Skriven 2018-05-23

print

Våra samarbetspartners