I AM NOT YOUR NEGRO

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Raoul Peck
Dokumentär med: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Martin Luther King Jr., Malcolm X, Medgar Evers

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-03-17

Raul Pecks filmatisering av James Baldwins krönika om och kring den amerikanska medborgarrörelsens förgrundsfigurer Martin Luther King Jr, Malcolm X och Medgar Everts har blivit ett tidlöst dokument över en mörk tid i USAs historia. Den är skriven i blod eftersom kampen mot rasism och regregation har krävt det ultimata offret, deras liv. Som grund för sin dokumentär har Raul Peck använt James Baldwins påbörjade bok Remember This House som egentligen bara var ett utkast på 30 sidor som baserades på en brevväxling med redaktören Jay Acton.

För att få ytterligare kött på benen till en fullödig dokumentär drygar Peck ut den ofullständiga boken med att visualisera Baldwins filmtexter från essäboken The Devil Finds Work med inslag från kända Hollywood epos om hur drömfabriken såg på rasproblematiken. Att statuera exempel med “Gissa vem som kommer till middag” och “I nattens hetta” är mitt i prick. I bägge filmerna vinner Sidney Poitier en kollektiv publiks gunst givetvis därför att två moraliskt oantastliga vita hjältar som Spencer Tracy och Rod Steiger står bakom dem i vått och torrt.

Samuel L.Jackson själv stjärna som ofta spelar mot vita “machos” (som nu i Skull Island t.e.x) berättar inlevelsefullt och lågmält precis som skräddarsytt för händelseförloppet. Givetvis är det James Baldwins “närvaro” och auktoritet som genomsyrar filmen. Han guidar oss genom tidsbarriären från gårdagens Selma till dagens Ferguson och konstaterar lite resignerat att inget är egentligen nytt under solen. En filmhistorisk och politisk brandfackla som lyser i eldskrift på himlen.

skriven 2017-03-15
 

print

Våra samarbetspartners