SARA DANIUS bland Albert Bonniers Förlag juli/augustinyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sara Danius om Bob Dylan, en ny Håkan Nesser: Kommissarie Van Veeteren är tillbaka & om att bli till eller förintas i den andras blick
Allt detta och mycket mer i juli/augusti på Albert Bonniers förlag

Camino Island av John Grisham, Kjell Waltman (övers.)
Om boken: Ett ovärderligt originalmanuskript stjäls. Tjuvarna fångas men manuset tycks spårlöst försvunnet. Bruce Cable äger en populär bokhandel på Camino Island i Florida. FBI anar att han illegalt handlar med bokrariteter och försöker få den inte så framgångsrika författaren Mercer Mann att infiltrera bokhandeln – ett uppdrag som inte alls slutar som vare sig FBI eller Mercer hade kunnat föreställa sig.

Under jord av Don DeLillo, Rebecca Alsberg (övers.)
Om boken: År 1951 spelas en baseballmatch i New York som skulle bli legendarisk. På hedersläktaren sitter Frank Sinatra och FBI-chefen J. Edgar Hoover. Under matchens gång får Hoover besked om att ryssarna har genomfört sin första atombombsprängning.
Det fantastiska sista slaget i matchen skickar bollen högt upp på läktaren, och en svart tonåring som plankat in på stadion lyckas smita iväg med den. En enorm trofé, ett eftertraktat objekt som får sin egen historia i denna stora skildring av det amerikanska samhället under 1900-talets andra hälft.
I efterkrigstidens USA handlar det om storpolitik och det kalla kriget, Vietnam och atombomber, teknisk utveckling och växande sopberg och om svarta och vita. I skuggan av detta lever människorna sina vardagsliv i olika miljöer, som Nick Shay, direktör i avfallsbranschen, och konstnären Klara Sax som gör en installation i öknen av utrangerade bombplan, eller i slummen i Bronx den småkriminelle Manx Martin och “Moonman”, känd graffitimålare i New Yorks tunnelbanesystem.

Kronos av Witold Gombrowicz, Stefan Ingvarsson och Irena Grönberg (övers.)
Om boken: Witold Gombrowicz är en av den europeiska 1900-talslitteraturens centralgestalter. På slutet av 60-talet utgavs hans dagböcker, vad ingen då visste är att Gombrowicz parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Med änkan Rita Gombrowicz godkännande gavs Kronos ut på polska 2014 och föreligger nu i svensk översättningen. Om Dagboken 1-3 var ämnad för den litterära världen är Kronos den personliga kommentaren, oumbärlig för alla Gombrowicz-fans.

Dagboken 1-3 av Witold Gombrowicz, Anders Bodegård (övers.)
Om boken: Witold Gombrowicz berömmelse manifesterades genom de dagböcker som skildrar hans dryga tjugo år i Buenos Aires och återvändandet i mitten på 1960-talet till Europa. Här ryms ytterst lite privata anteckningar, istället är det resonemang om filosofi, konst och litteratur som har gett Dagboken 1-3 den klassikerstatus den har idag.

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser
Om boken: När Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Allt hänger ihop, men det finns ingen kvar som kan förklara hur. Nästan ingen.
I De vänsterhäntas förening möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Barbarotti för första (och enda?) gången.

Pojken av Tova Gerge
Om boken: “Jag har börjat visa att jag tittar på honom, att jag ser det där som jag i hemlighet kallar för pojken.” Berättaren i Tova Gerges roman vill få makt över sin arroganta och korthåriga kurskamrat. Men vilken sorts makt är det, och vad händer om pojken verkligen underkastar sig? Om begär, klass, språk och våld; om att bli till eller förintas i den andras blick.

Svälten av Magnus Västerbro
Om boken: Först kom kylan. Sen värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel.
Folk dog. Till en början barn och åldringar. Sen även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd. Det var inte sant. Spannmål hade funnits men exporterats som mat till Londons droskhästar. Magnus Västerbro påminner oss om en historisk händelse vars lärdomar är mer aktuella än nånsin.

Om Bob Dylan av Sara Danius
Om boken: Beslutet att tilldela Bob Dylan Nobelpriset 2016 blev ett av de mest uppseendeväckande i Svenska Akademiens historia. I denna behändiga volym ger Sara Danius en unik inblick i turerna kring priset och dess mediala efterspel. Samtidigt berättar hon kärleksfullt och med ledig lärdom om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom så självklart.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners