KERSTIN STRANDBERG bland Albert Bonniers Förlag marsnyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skura ut av Kerstin Strandberg
Den första tanken, den vackra dagen: Hurra, nu kan jag öppna överallt och skura ur skåpen! Det handlade om min verksamhet, i den hade jag alltid åkt berg- och dalbana. Fanns det ett enda problem som kunde drabba en skrivande människa som inte jag stött på? Knappast. En berättelse om ett författarliv, om att uppleva och nedteckna, och, inte minst, om den konstnärliga viljans urkraft.

Aednan av Linnea Axelsson
Ædnan är ett mäktigt epos som på en ordknapp vers berättar om två samiska familjer. I deras öden speglas samernas moderna historia, skildrat över tre generationer fram till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv och historia flätas samman med Sveriges koloniala politik. (”Ædnan” betyder landet, marken och jorden.)

Offrens offer av Bo Svernström
En bonde gör ett hemskt fynd: en man bestialiskt mördad och uppspikad på laduväggen. När polis ska omhänderta kroppen görs nästa upptäckt: mannen är fortfarande vid liv. Poliskommissarie Carl Edson sätts på fallet samtidigt som reportern Alexandra Bengtsson blir den första att skriva om det i media. Det som tycks vara en uppgörelse i den kriminella världen utvecklar sig till något helt annat. Offrens offer är en både berörande och smart spänningsroman där inget är vad det inledningsvis tycks vara.

4321 av Paul Auster, Ulla Roseen (övers.)
Archie Ferguson föds den 3 mars 1947 och berättelsen om honom förgrenar sig i fyra olika riktningar. Fyra pojkar, som egentligen är en och samma, växer upp i femtio- och sextiotalets USA och lever fyra parallella men olika liv. Vad är det som avgör vilken riktning livet tar? 4321 är en storslagen och uppslukande roman om en ung mans vuxenblivande, speglat i ett Amerika i förändring.

Till dikten av Malte Persson
Mycket talar emot dikten.
Till exempel saknar den häftiga specialeffekter.
Såsom stora bollar av eld…
Och ändå, ett sprakande fyrverkeri. Dante som actiondocka. Dikten reas ut på Dressmann. En dikt med vuxen limesmak (bokstavligt). Två och en halv stjärnor till dikten. Som är en cykel, en nyckelpigeinvasion, en zombieapokalyps. Med nya strängar på sin lyra försöker Malte Persson rädda den från sig själv.

Mellan två krig av Rolf Ekéus
På uppdrag av FN:s säkerhetsråd genomförde den svenske diplomaten Rolf Ekéus sitt unika uppdrag i en avgörande tid i Iraks historia: nedrusta Irak efter Saddam Husseins invasion av grannlandet Kuwait. Rolf Ekéus skildrar det politiska och stundtals thrillerliknande drama som följde, som påverkar regionen än idag och som har haft betydelse för IS framväxt.

Hunger av Roxane Gay, Emö Malmberg (övers.)
”Det finns inget triumferande i berättelsen om min kropp. Min historia är ingen framgångssaga. Det är, helt enkelt, en sann historia.”
Roxane Gay skriver med brutal ärlighet och stort mod om sin kropp och sin hunger, om det trauma som drabbade henne som ung flicka och som förändrade allt. Hur ska man kunna tycka om sin kropp när omvärlden bara visar förakt för den?

Robotsand av Åsa Maria Kraft
I Robotsand möts egyptiska paddeldockor avsedda att medfölja ner i graven och den nutida offerplats i Mexiko där föräldrar vars barn har gått bott hänger upp dockor i träden, liksom gnosticismens Hypsiphrone och moderna hemmasnickrade rondellhundar. Dockan som leksak och avbild, som representation för mänskligt liv är tankeväckande och fascinerande utgångspunkt för Åsa Maria Krafts diktsamling.

Ta sig frihet av Ingela Lind
Vad har Bloomsburygruppen att säga oss idag? De var konstnärer, ekonomer och filosofer som med Virginia Woolf och Maynard Keynes i spetsen menade att livets mål är vänskap, ständiga diskussioner och sanningssökande över alla gränser. Ingela Lind har skrivit om dem tidigare, nu återkommer hon med en fördjupad och helt omarbetad bok. Nytt är bland annat det indiska spåret – en het tråd in i den västerländska modernismen.

Konturer av Rachel Cusk, Rebecca Alsberg (övers.)
Nyskilda Faye åker till Aten för att undervisa. På resan träffar hon en rad olika människor som återger sina levnadsöden, och ur dessa anar man även konturerna till Fayes trasiga historia. Konturer är en banbrytande roman om berättelserna som styr våra liv, och med den inleds Rachel Cusks hyllade trilogi – romanerna Transit och Kudos följer senare – som gjort henne till en av vår tids mest internationellt uppmärksammade författare och som visat på nya vägar för romankonsten.

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall
En morgon finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. Låt oss hoppas på det bästa är en gastkramande uppgörelse, inte bara med döden utan också med livet: med kärleken och föräldraskapet och den moderna relationen och dess inneboende förväntningar.

En annan Alice av Liane Moriarty, Anna Strandberg (övers.)
Efter att ha slagit i huvudet på gymmet tappar Alice Love minnet. Hon tror att hon är 29 år, nygift och gravid med sitt första barn, men egentligen är hon en 39-årig trebarnsmamma mitt i en uppslitande skilsmässa. Långsamt inser hon att smällen fått henne att glömma ett helt årtionde. Alice måste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners