STAR WARS: THE LAST JEDI

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Star Wars, USA 2017
Regi: Rian Johnson
I rollerna: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac
(Disney)

BETYG: FYRA

Dags för episod VIII i rymdsagan om de “tre musketörerna” Luke, Leia och Han. Senast vi träffade trion visade det sig att Han och Leia hade bildat familj men sonen hade tydligen misslyckats med att bli en Jedi tränad av morbror Luke. Leia var nu ledare för rebellerna och Luke hade flytt undan allt. Dessvärre fick Han lämna in – grabben Kylo Ren fixade den biten. Sedan introducerades ett par andra rollfigurer Rey, Poe och Finn.

När nu den nya filmen kör igång har Rey sökt upp Luke och vill få honom att träna upp henne till en Jedi, Kylo Ren har fullt upp med att skaffa sig större makt inom Snokes Första ordningen. Piloten Poe har blivit en större del av Leias rebellrörelse och Finn ger sig ut på ett eget äventyr.

Det är ett häftigt äventyr som spelas upp och de som följt sagan lär inte bli besvikna. Miljöerna är som vanligt spektakulära och rollfigurerna känns trovärdiga även om det är mycket special effects så är det en viss skillnad med dockor och bara ren CGI.

Nu är frågan om nästa del, episod IX kommer att bli den sista eller inte. Planen var ju från början att det skulle bli nio filmer i serien. Undrar just hur man kommer att handskas med rollfiguren Leia med tanke på skådespelerskan Carrie Fisher hastiga bortgång i mellandagarna 2016.

Vad gäller bonusmaterialet så består det bl.a. av en långfilm om hela inspelningen där vi får följa regissören Rian Johnson och producenten Ram Bergman i deras dagliga arbete under produktionen. Vidare bjuds det även på bortklippta scener, fördjupningar av vissa sekvenser och ett avsnitt med Andy Serkis uppbyggnad av rollfiguren Snoke.

skriven 2018-04-29

print

Våra samarbetspartners