STAR WARS: THE FORCE AWAKENS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Star Wars. USA, 2015
Regi: J.J. Abrams
I rollerna: Gwendoline Christie, Mark Hamill, Oscar Isaac, Harrison Ford, Domhnall Gleeson, Carrie Fisher, Adam Driver, Warwick Davis, Max von Sydow, Andy Serkis, Lupita Nyong'o, Peter Mayhew, Maisie Richardson-Sellers, Jessica Henwick
(Disney)

BETYG: Fyra

Först kom trilogin om vad som händer sen kom trilogin om vad som hände innan och nu är det dags för trilogin om vad som hände sedan. När vi så börjar det sjunde kapitlet i sagan om Star Wars är Luke Skywalker förvunnen och Första ordningen som växt fram ur Imperiets spillror gör allt för att finna den sista jedin. Prinsessan förlåt General Leia leder nu motståndsrörelsen och och är lika angelägen av att finna sin bror och nu har Leia fått upp ett spår…

Det är nu på planeten Jakku vi stiftar bekantskap med med alla de nya hjältarna och skurkarna den skickliga piloten Poe Dameron, roboten BB 8, den avhoppade Stormtroopern Finn, den onde Kylo Ren och den unga skrotsamlaren Rey. När så Rey, Finn och BB-8 lyckas fly från från Jakku sker det i ett gammalt skrotat fraktskepp – Millennium Falcon…

Under filmens gång får vi även återse Han Solo och hans radarpartner Chewbacca och andra bekanta figurer. Även en del kända skådisar dyker upp bl.a. James Bond – Daniel Craig som hypnotiserad Stormtrooper….

Stora delar av upplägget i filmen känns igen från A New Hope men regissören JJ Abrams har ändå lyckats få detta se nytt ut och föra George Lucas story vidare och ge den allt som saknades i förra trilogin.

Men det bästa av allt måste vara extramaterialet. Det är mycket så mycket att det inte fick plats efter filmen utan fick en helt egen disc. Man får följa hela historien om hur filmen blev till med intervjuer med skådespelarna, regissören och massor av andra i produktions teamet. Vidare bjuds det på table read, monster verkstad, droid byggande, borttagna scener m.m. Det enda man saknade var en extended directors cut med kommentator spår men man kan inte alltid få vad man vill.

Rey – May the force be with you

Skriven 2016-04-26

print

Våra samarbetspartners