RÅDEBANK – Art & Bob Television köper norsk dramasuccé om raggarbilar och hjärtesorg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Produktionsbolaget Art & Bob Television köper rättigheterna till norska tittarsuccén Rådebank. En dramaserie om psykisk ohälsa, manlighet och machoideal bland ungdomarna i den norska byn Bø, där livet präglas av raggarbilar, kärlek och sorg. Två av Sveriges mest eftertraktade unga skådespelare och manusförfattare, Hampus Nessvold och William Spetz, ligger bakom initiativet att ta formatet till Sverige.

Efter Skam-succén har NRK återigen lyckats träffa mitt i prick med en slående dramaserie med ett eget och nytt perspektiv. De två första säsongerna har setts av 1,2 respektive 1,1 miljoner tittare. Det gör Rådebank till en av NRK:s mest sedda dramaserier de senaste åren, sedd av minst lika många kvinnor som män och rankad som förstahandsvalet bland norska pensionärer. För det svenska produktionsbolaget Art & Bob Television, som bland annat producerat ”Dör för dig”, ”Drottningarna” samt prisbelönta ”Trevlig Helg” och ”Filip och Mona” var valet att köpa optionsrätten för att ta Rådebank-formatet till Sverige enkelt.

– Jag är väldigt glad att få möjligheten att ta detta unika och starka dramaprojekt till Sverige tillsammans med Hampus och William. De är fantastiska kreatörer och skådespelare och jag ser mycket fram emot att få presentera projektet för beställare och den svenska publiken tillsammans med dem, säger Janca Hodann Söder, VD för Art & Bob Television.

Rådebank (eller Bø som den heter på Svenska streamingtjänster) är i likhet med Skam en NRK-serie om unga människor som möter livets svåra frågor. Till skillnad från Skam utspelar sig serien på den norska landsbygden, i småstaden Bø. Där möter vi bilmekanikern Glenn-Tore och hans gäng, vars machoideal och hårda skal ideligen sätts på prov. Men det är inte bara den inre striden som skildras. Mitt i allt vaknar en kommunpolitiker till liv vars högsta mål tycks vara att utrota både raggarbilar och Bø:s unika ungdomskultur.

– När vi började titta på ”Rådebank” så blev vi helt sålda. Glenn-Tores vilsenhet tillsammans med tematiken som vi båda brinner för, placerad i den lite oväntade raggarmiljön engagerade oss från första stund och vi kom direkt överens om att vi ville ta den här fantastiska berättelsen hit, säger Hampus Nessvold och William Spetz.

Rådebank säsong 3 hade norgepremiär på NRK torsdagen 20 januari och i huset V66 där Art & Bob Television sitter börjar en tid av intensivt arbete.

Om Art & Bob Television och Janca Hodann Söder
Art & Bob Television AB ingår i bolagsgruppen Art & Bob, som grundades 2015 genom en sammanslagning av Art89 Television och Bob Film Sweden. I Television AB:s portfölj finns en stor variation av framgångsrika produktioner. Reality, drama, samhälle och dokumentärer såsom ”Frusna vägar”, ”Dör för dig”, ”Drottningarna”, prisbelönta ”Trevlig Helg” och ”Filip och Mona”.
VD för bolaget, sedan maj 2021, är Janca Hodann Söder. Hodann Söder började hos Annie Wegelius på Wegelius TV, sedermera Mastiff som projektledare och producent. Därefter gick hon till Nordisk Film TV, rekryterades sen till produktionsbolaget ITV som nordisk programchef och sedan vidare till Baluba som programchef. Hodann Söder har arbetat med några av Sveriges populäraste TV-program, och kommer närmast från NENT Group där hon var programchef, produktionschef och exekutiv producent.

Om Hampus Nessvold och William Spetz
Nessvold och Spetz har haft intensiva år bakom sig. Nessvold slog igenom och gjorde 2019 succé med sin scenföreställning ’’Ta det som en man’’, baserad på hans debutbok med samma namn, och har bland annat uppmärksammats för sin roll i radioprogrammet ’’22 Kvadrat i P3’’, som gästartist i Mia Skäringers arenaturné ’’No More Fucks To Give’’, för dokumentärfilmen ’’Hur är Hampus i sängen?’’ samt humorserien ’’Trevlig helg’’, som Nessvold också utvecklade och skrev.
Efter att William Spetz gjorde succé med enmansföreställningen ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” spelade han i Netflix-serien ”Störst av allt” och i SVT-serien ”Filip och Mona” som Spetz även utvecklade och skrev tillsammans med Anna Granath och Jens Östberg. 2022 spelar Spetz i ”Liv Strömquist tänker på sig själv” och ”Den yttersta minuten” på Dramaten och under året är det premiär för hans nya egenskrivna föreställning ”Hjälp mig inte” samt Felix Herngrens långfilm ”Dag för dag”, där Spetz ligger bakom story ihop med Martina Haag.

© Art & Bob Television

print

Våra samarbetspartners