RED SPARROW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Francis Lawrence
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Mary-Louise Parker, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Joely Richardson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-02

Hemliga agenter, och nu talar jag inte om hunkiga 007or med rätt att likvidera utan mer som om kvinnans list i kombination med sex typ Mata Hari á la Greta Garbo. Att sex är minst lika effektivt i spionernas värld som gyllene pistoler vet vi och det enda som sätter käppar i hjulet för deras världsomspännande verksamhet är när det säger klick med en hen från motståndarsidan. Om och kring detta faktum handlar filmatiseringen av en av Jason Matthews tre böcker om Red Sparrow.

Jennifer Lawrence gjorde avtryck på vita duken med Hunger Games och X-men och har vid sidan om gjort sig känd för att hänga med i tidens debatter om både det ena och det andra bland en dokumentär om MeToo rörelsen. Nu är hon emellertid rysk ballerina Dominika Egorova som av omständigheterna blir en motsvarighet till Bond (en Sparrow alltså) och får i uppdrag att döda en amerikansk CIA agent spelad av en tämligen blodfattig Joel Edgerton.

Att regissören Francis Lawrence själv fuskat i agentfacket ger naturligtvis en viss legitimitet åt handlingens yttre ramar. Att det inte säger pang utan klick mellan de bägge agenterna är ju filmens röda tråd och kameran missar aldrig ett tillfälle att registrera varje kurva av Lawrence som Edgerton råkar missa om han är alltför nitisk i sin yrkesroll. I marginalen jobbar säkra proffs som Jeremy Irons som mullvad och Charlotte Rampling får leverera sanningar som att det kalla kriget inte är över utan bara nedmonterat till små beståndsdelar. Putin hade säkert skrivit under på den analysen. Red Sparrow är en stilsäker film säkert boken mycket trogen och underhållande så länge den varar minus någon halvtimme som den går i långbänk och tacka för det den är ju nästan två och en halvtimme lång.

Skriven 2018-02-28

print

Våra samarbetspartners