IT COMES AT NIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Trey Edward Shults
I rollerna: Joel Edgerton, Kelvin Harrison Jr., Carmen Ejogo

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-06-30

Spänningen och den täta atmosfären introduceras direkt i detta skräckdrama om hur långt individer och familjer är villiga gå för att överleva och vad exceptionella situationer gör med vår medmänsklighet. It Comes at Night öppnar med en närbild på en man som håller på att dö, lidande av vad som liknar vara någon form av böldpest. Filmen går inte så mycket närmre in på vad hotet består av eller hur det har påverkat den större världen, istället får vi följa rollfigurerna i fokus och hur de reagerar när en inkräktare kommer till deras avskilda hus i skogen.

Vi, precis som rollfigurerna, vet att något har fått människor att fly och att det finns något som gör människor sjuka. Story och plot är elegant konstruerade med element som för tankarna till skräckfilmer utan att ge sig hän åt den genren fullständigt. På detta sätt blir It Comes at Night till ett klaustrofobiskt kammardrama som hela tiden balanserar elegant på linjen mellan olika genrer. Spänningen håller ett hårt grepp om åskådaren genom hela speltiden och tillsynes mondäna detaljer, i verbal och icke-verbal kommunikation mellan rollfigurerna, får oanade konsekvenser p.g.a. de laddade och extraordinära omständigheterna. Filmens upplösning, som jag inte spoilar, är konsekvent men ändå chockerande.

Joel Edgerton leder en fint sammansatt skådespelarensemble som blåser liv i vältecknade rollfigurer på sätt som ger bra förståelse för deras motivationer och tankar om läget i nuet. Som helhet blir It Comes at Night en stämningsfylld och engagerande filmupplevelse både för konnässörer av skräckfilm och för åskådare som vanligtvis håller sig borta från den genren.

skriven 2017-06-30

print

Våra samarbetspartners