SISTA BREVET TILL DIN ÄLSKADE – retar både tårkanalerna och får feelgood-nerven att gå på högvarv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Last Letter from Your Lover
Regi: Augustine Frizzell
Skådespelare: Felicity Jones, Shailene Woodley, Callum Turner, Nabhann Rizwan, Joe Alwyn
Premiär: 2021-07-30
Betyg: 3

Jojo Moyes är något av en modern författardrottning gällande kvinnofokuserade storys om kärlek med förhinder med allt vad det innebär av nödvändiga ingredienser. Alla ni som sett filmatiseringen av Livet efter dig vet vad som åsyftas, och i Sista brevet till din älskade vävs två historier från då- och nutid ihop till ett klimax som både retar tårkanalerna på och får feelgood-nerven att gå på högvarv.

I sextiotalets London lever amerikanska Jennifer i ett äktenskap av konvenans tillsammans med kyligt otrevlige karriäristen Lawrence. Hennes föresatser att skapa ett gott liv tillsammans med honom dock goda, men på det hela taget ignorerar han henne mest, och förminskar det hon säger både privat och i sällskapslivet.

Inledde passionerad romans

Det är i det läget Jennifer träffar journalisten Anthony. Denne står i begrepp att göra en intervju med Lawrence när paret är på plats på franska Rivieran, så när maken hastigt och lustigt försvinner på affärsresa börjar Jennifer och Anthony umgås på ett vänskapligt och för all del också diskret flirtande sätt.

I modern tid introduceras vi för skribenten Ellie. Hon skriver för magasinet London Chronicle, och stöter på en bunte brev i dess arkiv när hon gör research för en artikel om en nyligen avliden kollega. Breven ifråga skrevs en gång i tiden av Anthony till Jennifer, som sedermera inledde en passionerad romans med varandra. Verklighetens realiteter, konventioner och oflyt sätter dock käppar i hjulet, och innan 60-talet var till ända hade relationen tagit slut.

Väcker liv i begravda känslor

En twist här är att den kärlekstvekande Ellie finner kemi med Rory, arkivarien som hjälper henne att gräva fram de där ovannämnda breven. I samband med detta väcker dessa båda sedan även till liv begravda känslor från ett halvt sekel tillbaka när de med förenade krafter försöker sy ihop historiesäcken.

Lever högt på kontrasterna

Upplösningen ter sig för övrigt mest lite sorgligt bitterljuv snarare än sockrad, vilket tacksamt noteras. På samma sätt får jag nog också säga att nyttjandet av två olika tidslinjer utnyttjas så effektivt som man kunnat förvänta sig, och att filmen som helhet lever högt på dess kontraster. Ska man sammanfatta dessa går det utmärkt att hävda att 60-tals-delen står för passionen och vemodet medan nutidsditon framförallt bjuder på de lättsamt roliga romcom-inslagen och ett hyfsat spännande mysterium.

Skriven 2021-07-28

print

Våra samarbetspartners