RED SPARROW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Francis Lawrence
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Mary-Louise Parker, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Joely Richardson

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-02

Med en handling, försatt till nutid, som ser att kalla kriget aldrig tog slut så finns det många paralleller till verklighetens nyheter om ”collusion” och nya kärnvapen. Med det sagt så excellerar inte Red Sparrow vad det gäller samhällsanalys eller diskussion om det komplexa historiska och nutida förhållandet mellan USA och Ryssland utan kör på med hollywoodianska klichéer. USA är det måttligt fria och goda landet medan Ryssland är förtryckande och diktatoriskt, det är en problematisk förenkling och filmen har inget intresse av att gå på djupet med dessa frågor. Om man som åskådare också kan strunta i filmens outvecklade politiska analys och se den som eskapistisk action/thriller-underhållning så finns det en del att hämta.

Jennifer Lawrence, som på senare tid oförtjänt har fått se sin status falla, är riktigt bra som ballerinan som, efter en otäck ”olycka”, tvingas bli spion för sitt hemland Ryssland. Hon förmedlar ett brett spektrum av känslor med olika medel, hennes uttryck får oss att verkligen bry oss om hennes överskrivna rollfigur. Som sparringpartners, både med knytnävar och ord, har hon ett stall av bra skådespelare som alla gör ett bra jobb, det är en fröjd att se insatserna från t.ex. Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Matthias Shoenaerts och Joel Edgerton.

Francis Lawrence regi är ojämn, ibland får han till visuellt anslående sekvenser sprängfyllda med spänning men lika ofta misslyckas han med att döda sina darlingar med en överlång speltid som resultat. Att hänga med i manusets många händelseförvecklingar och tematrådar är inte svårt i sig men en hel del av dem känns onödiga och konstlade, de står i vägen för att vi ska kunna lära känna rollfigurerna på tillfredsställande sätt. Red Sparrow vill för mycket utan att veta hur den ska realisera alla mål. I slutändan, om en skär bort fettet, så finns här till slut en spännande thriller som bärs upp av det fina skådespeleriet och en del snygga och överraskande scener.

Skriven 2018-03-02

print

Våra samarbetspartners