JORDEN RUNT PÅ 80 DAGAR – bara temat gemensam nämnare med Jules Vernes bok i forcerad matiné

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Around the World in 80 Days
Regi: Samuel Tourneux
Originalröster: Damien Frette, Julien Crampon, Kaycie Chase, Céline Ronté, Véronique Augereau
Premiär: 2021-10-08
Betyg: 2

Jag har alltid varit fascinerad av Jules Vernes böcker i allmänhet och kanske Jorden runt på 80 dagar i synnerhet, så det var inte så konstigt att jag gärna läste ur just den i skolan på femtiotalet.

Dåtidens filmtidningar Bildjournalen och allt vad de nu hette, skrev spaltkilometer om den kommande filmatiseringen signerad Michael Todd, här hemma mest känd som äkta man till Elisabeth Taylor. David Niven var som klippt och skuren som den sofistikerade aristokraten Phileas Fogg medan den mexikanske stjärnan Cantinflas skulle axla betjänten Passepartout, och filmen fylldes för övrigt av internationella stjärnor från Sinatra i USA till Fernandel i Frankrike. Filmen gick upp här 1958, och blev en kioskvältare.

Kulle och ”Loffe”, rätt män på rätt plats

Framgångsrik blev också en miniserie i tv 1975 med Jarl Kulle som Fogg och Janne “Loffe” Carlsson som Passepatout. Den aristokratiske Kulle och “spillevinken” Loffe var bägge rätt man på rätt plats. Mindre lyckad var en nyinspelning med Jackie Chan och Steve Coogan från 2004.

Forcerat animerat

Nu handlar det om en fransk animation som inte heller rosar marknaden något nämnvärt. Phileas F(r)ogg är en groda och namnet kan ju förvisso få oss att dra på smilbanden. Passepartout är en apa som vill ut i världen, men vars överbeskyddande mamma sätter sig på tvären.

Berättarstilen är forcerad, och det är väl egentligen bara temat som är den gemensamma nämnaren med Jules Vernes roman. Man talar svenska och sliter och drar med dialogen för att den skall vara “cool” och ligga i tiden, vår alltså. Jag tycker heller inte karaktärerna som vi förvisso känner igen från boken /filmerna är särskilt väl utvecklade utan de blir mest figurer som tar plats för att fylla upp historien. Vad tycker då en mycket ung publik om hela härligheten? Skulle bli förvånad om inte även den lägger ribban lite lägre.

Skriven 2021-10-06

print

Våra samarbetspartners