KENDRICK LAMAR till Way Out West

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En av samtidens viktigaste röster och en artist som flyttat gränserna för vad hiphop kan vara. King Kendrick är störst och bäst just nu. Alla kategorier.

Senast han besökte Way Out West och Slottsskogen var 2013 och vi är sjukt stolta över att kunna meddela att Kendrick Lamar nu återvänder till Göteborg i augusti 2018 för en headlinespelning som definitivt kommer att bli en viktig milstolpe i festivalens historia.

Redan klara artister till Way Out West 2018 är Arcade Fire, Lykke Li, Jorja Smith, Brockhampton, Mura Masa, J Hus, Noname och Grizzly Bear.

Biljetter och mer information finns på wayoutwest.se.

Bortom hans överväldigande vilja att förmedla berättelser, om händelser och platser många miljoner av hans lyssnare knappt kan föreställa sig eller tänka sig besöka, vill Kendrick Lamar mer än något annat förändra allt. Han vill expandera bilden av vad hiphop är och vad hiphop kan vara genom att hämta från vad hiphop har varit. Han vill utveckla sitt artisteri på sätt som hans förebilder bara tummade på, skriva komplicerade konceptalbum, och befästa sin plats på hiphop-tronen. Ända sedan Kendrick Lamar – med sin lätt nasala röst och vilt målande ordförmåga – debuterade på riktigt för sju år sedan har det varit tydligt att han bara är intresserad av att nå toppen, och att han tänker klättra på sitt eget säregna sätt. Efter vårens slutsålda Globenspelning (sålde slut på ca tre minuter…) kan vi stolt meddela att Kendrick Lamar återvänder till Slottsskogen för sin första festivalspelning på svensk mark sedan 2013.

Debuten Section.80 sålde guld och visade att Kendrick Lamars talang hade mer djup än allmänheten anat. De efterföljande moderna klassikerna Good Kid, M.A.A.D City och To Pimp A Butterfly nådde platina-status, och cementerade samtidigt omedelbart Kendrick som sin generations mest extraordinära rappare, lika ohyggligt begåvad som kreativ. Förra årets sjufaldigt Grammy-nominerade DAMN. dubblade bedriften, och fortsatte framgångssagan med en livshistoria om hur allt detta kom att bli och hur lätt det kunde ha försvunnit. Samtliga fyra studioalbum har i USA sålt miljoner exemplar, och de två senaste albumen liksom extramaterialskivan Untitled Unmastered toppade direkt vid release Billboard 200. Steg för steg på en spikrak resa uppåt har hans profil växt, konserter världen över har krävt större utrymmen, och hittills i karriären har Kendrick Lamar hunnit vinna sju Grammy-statyetter. Just nu också aktuell med soundtracket till Marvel Studios storsatsning till film, Black Panther.

OM WAY OUT WEST

Musik- och filmfestivalen Way Out West – som lockar besökare från hela Sverige och även från stora delar av resten av världen – har i tolv år fyllt Göteborg och Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. Programmet består av de största världsstjärnorna, mest intressanta nykomlingarna, filmpremiärer, utmanande samtal, god vegetarisk mat och ett gediget klubbprogram under namnet Stay Out West som tar vid nattetid runtom i centrala Göteborg.

Fler än 100 artister kommer att spela under festivalens tre dagar, som i år förväntas locka över 30 000 besökare per dag. Tidigare år har världsartister som Frank Ocean, Kanye West, Lana Del Rey, Prince, Robyn, Alicia Keys, PJ Harvey och Erykah Badu stått på scen i Slottsskogen.

Filmprogrammet på Way Out West är sedan 2011 en självklar och uppskattad del av festivalen. Varje år väljs ca 35-40 filmer ut, och visas på biografer utspritt i Göteborg liksom på festivalområdet i Slottsskogen. Under åren har Way Out West stått värd för premiärer av filmer som Searching For Sugarman, The Square, Turist, Palme, Monica Z, Boyhood, Tusen Bitar, Snabba Cash 1-2
under festivalen. Filmutbudet är en blandning av spelfilmer, dokumentärer, tv-serier och kortfilmer, ofta med ett fokus på musik och samhällsfrågor.

Sedan 2013 är Way Out West certifierade enligt ISO 20121, en certifiering som vi svarar mot med en trebens-princip där social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet måste samverka för att fungera. För mer information om Way Out West och festivalens hållbarhetsarbete, se här.

© Luger

print

Våra samarbetspartners