DR ANDERS HANSEN – Ny bok “Fördel ADHD”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Med boken Fördel ADHD nyanserar överläkare Anders Hansen (författare till bl a Hjärnstark) bilden av en av våra mest ställda diagnoser. ADHD medför naturligtvis utmaningar – men i boken belyser Anders Hansen diagnosen ur flera olika vinklar och lyfter fram den senaste forskningen inom området.

Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, flexibel, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Dessa positiva egenskaper är faktiskt typiska för personer med ADHD – en diagnos som tyvärr ofta främst förknippas med problem.

I Fördel ADHD presenterar Anders Hansen vad ADHD är, varför det historiskt sett inneburit fördel för människor och hur forskning visar att det fortfarande kan innebära fördelar. Människor med ADHD är t ex ofta mer kreativa än andra och det finns till och med ett genetiskt överlapp mellan ADHD och entreprenörskap.

Anders Hansen framhåller i boken att vi alla har mer eller mindre drag av ADHD. Att vi alla ligger på skalan – vissa långt borta i den ena änden, andra i den helt motsatta.

– ADHD är en medicinsk diagnos och det gör att många tror att man antingen har ADHD eller inte alls, men så enkelt är det inte. ADHD är en stor gråskala, vi har alla drag av det i högre eller lägre utsträckning, vilket naturligtvis inte är samma sak som att alla skulle ha diagnosen. Men att det handlar om en gråskala innebär att det jag berättar om i boken faktiskt gäller alla, inte bara de som har diagnosen ADHD, säger Anders Hansen.

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet. Överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han har skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel för Dagens Industri, E24/SvD, British Medical Journal och Läkartidningen. Boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna fick enorm uppmärksamhet när den utkom 2016 och har sålts till flera länder bl a Kina, USA, Tyskland, Japan, Korea och Ryssland.

Utgivningsdag: 12 september

© Bonnier Fakta

print

Våra samarbetspartners