AMERICAN MADE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Doug Liman
I rollerna: Tom Cruise, Domhnall Gleason, Sarah Wright, Caleb Landry Jones, Jesse Plemons

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-08-25

AMERICAN NINJA.
AMERICAN SAMURAI.
AMERICAN YAKUZA.
Om ett par veckor: AMERICAN ASSASSIN.
Men redan den här veckan: AMERICAN MADE.

Nej, inte “American maid”. “Made”. Gjord i Amerika. Förvisso hade kanske “American maid” varit mer lockande.

Detta är ännu en sådan där film som bygger på sanna händelser – händeler som nästan är för bra för att vara sanna. Det senaste bidraget i genren var nog GOLD, en rätt usel film med Matthew McConaughey, och som till större delen var påhittad. Handlingen i AMERICAN MADE ligger nog närmare sanningen, fast det är svårt att veta – flera av de inblandade är döda eller försvunna.

Doug Liman har regisserat. Man vet aldrig vad man får när han är i farten. Han gjorde den första THE BOURNE IDENTITY, EDGE OF TOMORROW var rätt bra – men karln har även gjort mög som till exempel den rövdåliga JUMPER (som jag först trodde skulle handla om en tröja).

AMERICAN MADE är betydligt bättre än JUMPER – och lite sämre än EDGE OF TOMORROW. Tom Cruise, som gjorde huvudrollen i den sistnämnda, är med den här gången också. Han spelar Barry Seal, en skicklig pilot på TWA, som i slutet av 1970-talet anlitas av CIA för att flyga ett litet plan över Sydamerika och ta bilder på kommunistiska militärläger och liknande. Han visar sig vara fantastisk på detta – CIA imponeras.

Några som också imponeras är Pablo Escobar och hans kollegor i den colombianska Medellínkartellen. De låter hämta Barry och har inga svårigheter att övertala honom att smuggla kokain åt dem. Barry gör sig känd som Killen som alltid levererar – och kan Barry smuggla knark, tycker CIA att han även kan smuggla vapen till Contras i Nicaragua, det vill säga de gerillakrigare som Ronald Reagans USA stöttade. Detta ägnar Barry sig åt under 1980-talets första hälft.

Pengarna rullar in i mängder – Barry får betalt i kontanter, och hans bostad är fullknökad med sedlar. Han och hans fru badar i pengar. Men självklart uppstår en hel del problem. Barrys liv blir alltmer komplicerat, hans uppgifter blir alltmer bisarra och långsökta – fast de var verkligen så bisarra och långsökta i verkligheten, konstaterar jag när jag läser lite artiklar om Barry Seal.

Tom Cruise är rätt bra i huvudrollen. Hans gestalt är inte den mest sympatiska man kan tänka sig, och ibland framstår han som lite korkad. Övriga personer som figurerar i filmden är ännu mer osympatiska – och flera är riktigt korkade. Som Barrys märklige svåger; en riktig planta som av oklar anledning plötsligt dyker upp, bor hos Barry, och genast ställer till det.

Doug Liman försöker berätta historien om Barry Seal på ett så häftigt sätt som möjligt, vilket innebär att han hoppar lite i kronologin, en del fakta förklaras med hjälp av animerade sekvenser, och då och då klipps det in snuttar ur gamla TV-program och filmer. Visst är klippen med till exempel Reagan kul, men särskilt häftigt blir det inte – och det går inte att komma ifrån att tempot sackar emellanåt. När jag trodde att filmen led mot sitt slut, kastade jag ett öga på klockan, och insåg att det bara gått en timme.

Nå. Jag tycker ändå att AMERICAN MADE är en rätt bra film. Handlingen är intressant och jag gillar den här typen av skrönor; hämtade ur verkligheten, men nästan för bra för att vara sanna.

För övigt förekommer Oliver North i filmen. Honom hade jag nästan helt glömt bort – killen som blev syndabocken i Iran-Contras-affären. Numera är North militär rådgivare på FOX News. Sicken en.

skriven 2017-08-23

print

Våra samarbetspartners