THE KILLING OF A SACRED DEER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Yorgos Lanthimos
I rollerna: Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan, Alicia Silverstone, Raffey Cassidy, Sunny Suljic

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-11-10

För några år sedan såg och förundrades över den märkliga filmen “The Lobster” signerad av den grekiske regissören Yorgos Lanthimos som tidigare gjort avtryck i filmhistorien med den inte mindre märkliga “Dogtooth”. Den förstnämnda handlade således om tvånget att leva i tvåsamhet inför risken att annars förvandlas till ett djur och den senare om en familj som trodde att katter var skräckinjagande köttätande varelser. Med dessa säregna referensramar kan man ana att nu aktuella “The Killing Of A Sacred Deer” inte heller kommer att bli en dussinvara, och så blir inte heller fallet. Skall vi ändå sätta en stämpel på Lanthimos skapelse så får det väl bli en psykologisk thriller med starkt absurd svart humor som huvudingrediens.

Steven Murphy (Colin Farrell) är en framgångsrik kirurg som lever ett lugnt och fridfullt så kallat Svensson-liv med sin hustru Anna (Nicole Kidman) och två barn. In i bilden kommer Martin (Barry Keoghan från Dunkirk) son till en patient Steven förlorat för några år sedan och som han nu känner ett visst ansvar och relation till. På ytan verkar Martin lite barnslig men det finns något mörkt och skrämmande under ytan som snart kommer att sätta sin prägel på familjens tillvaro.

Utan tvekan är Lanthimos starkt influerad av Kubrik stilistiskt och många scener skulle mycket väl kunna fungera i nästan vilken av hans filmer som helst där en steril och själsligt utarmad miljö fungerar som draghjälp åt händelseförloppet. Som åskådare känner man precis det obehag både till den ofta absurda dialogen som den olidliga relationen mellan de inblandade som Lanthimos eftersträvar. The Killing Of A Sacred Deer är ingen lätt tillgänglig film och varför skulle regissören ändra på ett vinnande lag.

skriven 2017-11-08

print

Våra samarbetspartners