NO TIME TO DIE – Daniel Craig slutar med den engelska Bond-flaggan i topp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Cary Joji Fukunaga
Skådespelare: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Lashana Lynch, Ralph Fiennes
Premiär: 2021-09-30
Betyg: 4

Sent omsider går alltså ridån upp för den senaste James Bond rullen men samtidigt ner för Daniel Craig som gör bokslut med sin femte omgång 007. Slutar han med den engelska flaggan i topp och hur förvaltade han pundet av världens mest kände agent är givetvis tiotusenkronors frågan bland Bond-fantaster och kritiker på världskartan efter premiären på No Time To Die. Svaret på bägge frågorna är ett rungande ja från min horisont. Om vi glömmer Quantum Of Solace signerade Craig fyra av de bästa Bond filmerna. För bland dessa hör också denna sorti som 007 hemma.

En kort Bond-historik kan vara på sin plats, och inte minst därför att No Time To Die refererar till många av föregångarna i både dialogen och de tekniska underfundigheterna som blomstrade under Roger Moores tjänstgöring. Bond såg dagens ljus för första gången i en tv-version av Casino Royale 1954 då personifierad av en för länge sedan glömd skådespelare Barry Nelson.

Sean Connery toppar Bond-ligan

Det som konserverat filmen till historien är förutom namnet Bond är att Peter Lorre var skurken i dramat. Så kom Sean Connery 1962 och anledningen till att jag tillhör dem som tycker att han toppar Bond-ligan är i korta drag att han gjorde den bästa rullen Goldfinger, och är den bäste all-round skådespelaren även om Timothy Dalton har Shakespeare på sitt konto.

Daniel Craig rätt man på rätt plats

Roger Moores Bond är närmast en finslipning av Simon Templar (Helgonet) och Pierce Brosnan jobbar med samma plus och minus i sin Bond karaktär. George Lazenby var fel man på rätt plats då hans enda Bond är en av de bästa.

Daniel Craig var däremot rätt man på rätt plats när han axlade Bonds mantel. Bond var i behov av en ansiktslyftning efter Brosnan och Craig hade den tyngd och manhaftiga framtoning som behövdes för att tillföra Bond nytt syre i ett nytt århundrade.

Kidnappad rysk forskare

Jag var lite betänksam över att den nya Bond-rullen är nästan tre timmar lång, och halvmesyren Quantum Of Solace spökade i minnet, men lyckligtvis utan fog. Bond har dragit sig tillbaka och lever på minnen från fornstora dar då det förflutna gör sig påmint när hans gamle vän Felix från CIA dyker upp och vill ha hjälp att rädda en kidnappad rysk forskare.

Välskrivet manus

Kvinnorna i Bond filmerna är numera lika benägna att likvidera omgivningen som 007, så på den fronten råder ingen könsdiskriminering. Tempot är högt från start, men jag upplever inte biljakter eller andra våldsaktiviteter som konstgjord andning, manuset är välskrivet och långt ifrån förutsägbart.

Manegen krattad för näste Bond

Skurken lysande spelad av Rami Malek lyfter sin karaktär upp till de mest minnesvärda i den långa raden av Bond-bovar som rättat in sig i ledet efter Goldfinger (Gert Fröbe). Det är bara för näste Bond att sätta tänderna i den 27:e filmen (David Niven och Barry Nelson är oräknade), manegen är krattad.

Skriven 2021-09-29

print

Våra samarbetspartners