AMERICAN MADE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Doug Liman
I rollerna: Tom Cruise, Domhnall Gleason, Sarah Wright, Caleb Landry Jones, Jesse Plemons

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-08-25

I dessa tider då de mallade koncepten och specialeffekterna sakta men säkert urholkar filmstjärnornas betydelse gör Tom Cruise vad han kan för att behålla sitt namn högst upp på affischerna trots att han är halvvägs mot de sextio. Och det går väl ganska bra. Även om nu biljettintäkterna inte är vad det varit. Dock ska villigt erkännas att jag beundrar mannens hängivenhet och ambitioner. Särskilt om han som här gör ett försök att gå utanför sin mesta bekvämlighetszon här utan att för den sakens skull närma sig de udda rollerna i till exempel Magnolia och Rock of Ages det minsta.

Året är 1978, och småfifflande trafikpiloten Barry Seal är hjärtligt trött på sitt arbete. En drastisk förändring stundar dock. För i samma ögonblick som han får ett jobb av CIA i egenskap av flygande fotograf, som samlar in information från ”demokratins fiender” i Centralamerika blir livet en berg och dalbana av Guds nåde. Snart blir vår tvivelaktige hjälte nämligen knarksmugglare i kölvattnet på sin bekantskap med självaste Pablo Escobar.

Som om inte detta var nog utökar CIA så småningom sitt samarbete med honom också. Att smuggla vapen till Contrasrebellerna i Nicaragua blir närmast ett heltidsarbete under en period. Under en tid befinner sig Barry Seal också mycket riktigt på en slags kriminell topp, men naturligtvis kunde berättelsen om honom inte få ett lyckligt slut.

American Made är en rövarhistoria av den typ som ter sig för bra för att vara sann, men precis som till exempel American Hustle, Gold och The Wolf of Wall Street för att nu ta några aktuella exempel och tillika favoriter av mer eller mindre samma sort, är alltså händelseförloppet baserat på verkligheten.

Det ska villigt erkännas att jag starkt uppskattar den här typen av filmer, och den oftast intressante Doug Liman gör mig inte besviken den här gången heller. Det märks att han här är i sitt rätta element. American Made är nämligen såväl rappt berättad och i besittning av ett energiskt bildspråk som absurt humoristisk och utgör totalt sätt ett atmosfärrikt spänningsladdat tidsdokument med underliggande politiska undertoner.

skriven 2017-08-23

print

Våra samarbetspartners