MY BUBBA & ELSA SJUNGER VISOR // SING SWEDISH SONGS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svensk-Isländska duon My Bubba kom nyligen tillbaka från de djupa svenska skogarna, där de spelat in sina svenska folkvisefavoriter tillsammans med barndomsvännen Elsa Håkansson. En del är äldre, traditionella visor, medan andra är skrivna av poeter och folkmusiker de senaste århundradet – samtliga är sånger de växt upp med och inspireras av, och som de nu har bestämt sig för att spela in i egna arrangemang.

‘Vi ville göra en skiva som känns som när vi sjunger sångerna där hemma, för vårt eget nöjes skull. Enkelheten de har då är både lättsam och intim, och kryddad med vänskapen som är anledningen att de sjungs överhuvudtaget. Det är så sångerna känns som mest i sin rätt.’

Från början var idén att göra en skiva ‘mest till de ofödda barnbarnen’, men projektet blev större och mer ambitiöst när inspelningarna väl startat. Visorna har en kraft som lever vidare genom århundradena, och som harmonierar med den svenska melankoliska själen. Genom de nya, personliga tolkningarna fick de igen nytt liv, och utvecklades naturligt från nostalgiprojekt till något annat, och större. My Bubba upplever mer och mer intresse för sina konstnärliga rötter när de turnerar internationellt, och välkomnade snabbt att låta skivan bli något mer än de tänkt sig från början – något att dela även med andras barnbarn. Efter att ha rest mer eller mindre konstant de senaste åren blev inspelningen av sångerna ett sätt att komma hem igen, både konstnärligt och känslomässigt, och samtidigt ett konstverk som låter My Bubba dela sin kulturellt blandade bakgrund med sin publik (Bubba är från Island men växte upp delvis i Sverige, och My är svensk men spenderade sina senare tonår i Kalifornien).

Tillsammans har My Larsdotter och Gudbjörg ‘Bubba’ Tomasdottir turnerat med Damien Rice, skrivit låtar med Matthew E. White, och släppt 3 fullängdsalbum sedan debuten 2010; How it’s done in Italy, Goes Abroader (producerad av Noah Georgeson) och Big Bad Good (Shahzad Ismaily). De är baserade och som mest aktiva i USA, där de bland annat har haft stor framgång på Jack White’s Third Man Records under Americana Fest i Nashville förra hösten (utvalda som ett av topp 10 gigen och “breakout act” av AXS). De har också nyligen spelat på festivaler som Pickathon och CMJ, och är frekventa gäster på NPR, KEXP och andra stora nationella radiostationer.

My Bubba & Elsa sjunger Visor // Swedish Songs blir deras fjärde release, efter 2016’s intima ‘Big Bad Good’ som bland annat blev nominerat till Album of the Year på Icelandic Music Awards 2017. Med skivan fortsätter My Bubba sitt intima, själfulla och ärliga musikskapande, som alltid lika lekfullt som kraftfullt.

Veronika
Näckaspel
Dans på Sunnanö
Kristallen den fina
Uti vår hage
Visa i Molom
Jag väntar
Drick ur ditt glas
Minnet
Movitz, mitt hjärta blöder
Veronica – My Bubba Translation

https://open.spotify.com/track/1k77v66WqhgcHrZTRoOMDz

Om Veronika:

Elsa Håkansson: Texten är öm och kärleksfull men samtidigt uppmanande. Du vill att Veronica ska vakna upp och inse något. Om kärlek som kan gå förlorad, och hennes eget ansvar i att hålla den kvar? Eller kanske är det bara en vädjan att Veronica ska älska honom, fastän hon inte gör det?

Bubba (Gudbjörg Tomasdottir): När Elsa och jag började sjunga ihop var Cornelis Vreeswijks sånger bland de första på vår köksbords-repertoir. Cornelis är en av de svenska sångskrivare jag beundrar mest, han var en mästare när det gäller att ge en sång intimitet utan att det blir cheesy.

My Larsdotter: Sången låter så enkel och ljuv, men när vi gick djupare in i texten för att översätta den, visade sig en mer komplex historia. Det är inte lätt att förstå Veronica och vad hon vill! Kanske var det ur just den frustrationen Cornelis skrev sången? Vi stötte på originalversionen stavad både Veronica och Veronika, och lät de två sätten att stava hennes namn bli hur våra två versioner särskiljs – med ‘K’ känns mer svenskt, och med ‘C’ mer engelskspråkigt.

© Skiva

print

Våra samarbetspartners