MY BUBBA – svensk/isländska duon släpper ny dubbelsingel, tolkar BELLMAN inför albumet som släpps 25 augusti!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I dag, den 11 augusti, kommer dubbelsingeln “My Bubba & Elsa Sjunger // Sing Bellman”, den består av nya tolkningar av 2 klassiska visor av Carl Michael Bellman.

BELLMAN (11/8)

A: Movitz, mitt hjärta blöder

ELSA: Den är inte den kändaste av Bellmanlåtar, men den är typisk för honom. Redogörelse från samhällets understa skikt, historier som utgår från det enkla livet med döden som en del av vardagen. I den här låten går Bellman så långt att han driver med döden och den som just har dött. Något som kanske inte hade varit OK idag? Sången är från början skriven i tretakt och har en ganska komplicerad och traditionell melodi. Jag valde att förenkla den, och spela den i fyrtakt istället. Resultatet blev som en tidlös fusion av Bellman, Dylan och Elsa.

B: Drick ur ditt glas

BUBBA: Den här sången, av 1700-talets Carl Michael Bellman, skrevs som om den vore till bästisen Movitz och beskriver dennes långsamma död av lungsot. Även om Movitz knappt kan andas och hans ådror är blå, tycker Bellman att de ska supa ihop.

MY: En obehagligt behaglig sång om döden i detalj, känns typisk för Bellman… Musiken smeker medan orden ger en kväljningar. Det är både medrivande och frånstötande.

Om kommande albumet

MY BUBBA & ELSA SJUNGER VISOR // SING SWEDISH SONGS

Svensk-Isländska duon My Bubba kom nyligen tillbaka från de djupa svenska skogarna, där de spelat in sina svenska folkvisefavoriter tillsammans med barndomsvännen Elsa Håkansson. En del är äldre, traditionella visor, medan andra är skrivna av poeter och folkmusiker de senaste århundradet – samtliga är sånger de växt upp med och inspireras av, och som de nu har bestämt sig för att spela in i egna arrangemang.

‘Vi ville göra en skiva som känns som när vi sjunger sångerna där hemma, för vårt eget nöjes skull. Enkelheten de har då är både lättsam och intim, och kryddad med vänskapen som är anledningen att de sjungs överhuvudtaget. Det är så sångerna känns som mest i sin rätt.’

Från början var idén att göra en skiva ‘mest till de ofödda barnbarnen’, men projektet blev större och mer ambitiöst när inspelningarna väl startat. Visorna har en kraft som lever vidare genom århundradena, och som harmonierar med den svenska melankoliska själen. Genom de nya, personliga tolkningarna fick de igen nytt liv, och utvecklades naturligt från nostalgiprojekt till något annat, och större. My Bubba upplever mer och mer intresse för sina konstnärliga rötter när de turnerar internationellt, och välkomnade snabbt att låta skivan bli något mer än de tänkt sig från början – något att dela även med andras barnbarn. Efter att ha rest mer eller mindre konstant de senaste åren blev inspelningen av sångerna ett sätt att komma hem igen, både konstnärligt och känslomässigt, och samtidigt ett konstverk som låter My Bubba dela sin kulturellt blandade bakgrund med sin publik (Bubba är från Island men växte upp delvis i Sverige, och My är svensk men spenderade sina senare tonår i Kalifornien).

Tillsammans har My Larsdotter och Gudbjörg ‘Bubba’ Tomasdottir turnerat med Damien Rice, skrivit låtar med Matthew E. White, och släppt 3 fullängdsalbum sedan debuten 2010; How it’s done in Italy, Goes Abroader (producerad av Noah Georgeson) och Big Bad Good (Shahzad Ismaily). De är baserade och som mest aktiva i USA, där de bland annat har haft stor framgång på Jack White’s Third Man Records under Americana Fest i Nashville förra hösten (utvalda som ett av topp 10 gigen och “breakout act” av AXS). De har också nyligen spelat på festivaler som Pickathon och CMJ, och är frekventa gäster på NPR, KEXP och andra stora nationella radiostationer.

My Bubba & Elsa sjunger Visor // Swedish Songs blir deras fjärde release, efter 2016’s intima ‘Big Bad Good’ som bland annat blev nominerat till Album of the Year på Icelandic Music Awards 2017. Med skivan fortsätter My Bubba sitt intima, själfulla och ärliga musikskapande, som alltid lika lekfullt som kraftfullt.

© Skiva

print

Våra samarbetspartners