MY BUBBA släpper singel på JACK WHITEs (WHITE STRIPES) Third Man Records + eget album 25 augusti

Klicka på bilden, för att se hela bilden

“GONE” PREMIERED VIA NPR

(Nashville, TN) Third Man Records has announced a new single from My Bubba as the latest addition to its extraordinary “Blue Series.” Side A of the single, “Gone,” debuted today in a premiere via NPR, who called the track “[…].” “Gone” b/w “You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go” will be available on 7″ 45rpm vinyl via Third Man and digitally via the iTunes Store tomorrow — Friday, June 30th.

Produced by Jack White III at Third Man Studio in Nashville, “Gone” b/w “You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go” marks the first new release in Third Man’s ongoing “Blue Series” since June 2016 as well as the first Blue Series single to follow Third Man Books’ newly released The Blue Series: The Story Behind the Color, Volume One.

“Gone” b/w “You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go” is also the first new release from My Bubba following last year’s acclaimed Big Bad Good. The Scandinavian folk duo – Icelander Guðbjörg Tómasdóttir (a.k.a. Bubba) and Sweden’s My Larsdotter – formed in 2013 and have since concocted a soulful, unadorned sound all their own utilizing little more than the basic elements of warm harmonies, acoustic guitar, and the Norwegian lap harp known as a cittra. Big Bad Good, My Bubba’s latest full-length release, was produced in Brooklyn by Shahzad Ismaily (Will Oldham, Jolie Holland), with its songs written and recorded almost immediately as they were written, the intimate early takes capturing the rawness and mesmerizing power of a newborn song.

While their prior work was recorded almost entirely as a duo, “Gone” sees My Bubba joined in Third Man Studio by a backing combo that includes bassist Jack Lawrence and keyboardist Dean Fertita.

“‘Gone’ is about loving and losing sense of time and space cause your heart is beating so loud,” says My Bubba’s TK. Dean Fertita and ‘Little Jack Lawrence came by and performed like alien ladies on the keys and bass. ‘Gone’ was the first of our songs written on the lap harp, which I found in my old boyfriend’s attic – it used to be his grandmother’s, but she died many years before and wasn’t using it anymore. He told me it was older than a century and I immediately liked it. I wrote the song about him and kept the harp when we broke up.”

“You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go” was “pretty much the first song we ever sang together,” TK says, “right when we first met as flatmates in Copenhagen almost a decade ago. We still play it most evenings together on the road. Sometimes we try singing it on our own, but we don’t know the melody without each other’s harmony. Symbiotic singers…It’s also one from the family song book, since it’s written by my father’s wife’s ex-husband’s mother’s previous lover, Uncle Bob Dylan.”

The Blue Series began in tandem with Jack White’s 2009 foundation of Third Man Records, built upon a simple premise in which artists and musicians passing through Nashville could record a 7″ 45rpm single at Third Man Studio, produced by White and featuring photos taken at Third Man Records’ onsite Blue Room photo studio/live venue. Forty unique singles followed, running an unprecedented gamut of styles and genres, spanning Beck and Courtney Barnett to Tom Jones, Insane Clown Posse, and Wanda Jackson, not to mention debut releases from remarkable new artists like Third Man’s own Lillie Mae.

ThirdManRecords.com
OhMyBubba.com

Om kommande albumet:
MY BUBBA & ELSA SJUNGER VISOR // SING SWEDISH SONGS, release 25 augusti (Fake Diamond)

Svensk-Isländska duon My Bubba kom nyligen tillbaka från de djupa svenska skogarna, där de spelat in sina svenska folkvisefavoriter tillsammans med barndomsvännen Elsa Håkansson. En del är äldre, traditionella visor, medan andra är skrivna av poeter och folkmusiker de senaste århundradet – samtliga är sånger de växt upp med och inspireras av, och som de nu har bestämt sig för att spela in i egna arrangemang.

‘Vi ville göra en skiva som känns som när vi sjunger sångerna där hemma, för vårt eget nöjes skull. Enkelheten de har då är både lättsam och intim, och kryddad med vänskapen som är anledningen att de sjungs överhuvudtaget. Det är så sångerna känns som mest i sin rätt.’

Från början var idén att göra en skiva ‘mest till de ofödda barnbarnen’, men projektet blev större och mer ambitiöst när inspelningarna väl startat. Visorna har en kraft som lever vidare genom århundradena, och som harmonierar med den svenska melankoliska själen. Genom de nya, personliga tolkningarna fick de igen nytt liv, och utvecklades naturligt från nostalgiprojekt till något annat, och större. My Bubba upplever mer och mer intresse för sina konstnärliga rötter när de turnerar internationellt, och välkomnade snabbt att låta skivan bli något mer än de tänkt sig från början – något att dela även med andras barnbarn. Efter att ha rest mer eller mindre konstant de senaste åren blev inspelningen av sångerna ett sätt att komma hem igen, både konstnärligt och känslomässigt, och samtidigt ett konstverk som låter My Bubba dela sin kulturellt blandade bakgrund med sin publik (Bubba är från Island men växte upp delvis i Sverige, och My är svensk men spenderade sina senare tonår i Kalifornien).

Tillsammans har My Larsdotter och Gudbjörg ‘Bubba’ Tomasdottir turnerat med Damien Rice, skrivit låtar med Matthew E. White, och släppt 3 fullängdsalbum sedan debuten 2010; How it’s done in Italy, Goes Abroader (producerad av Noah Georgeson) och Big Bad Good (Shahzad Ismaily). De är baserade och som mest aktiva i USA, där de bland annat har haft stor framgång på Jack White’s Third Man Records under Americana Fest i Nashville förra hösten (utvalda som ett av topp 10 gigen och “breakout act” av AXS). De har också nyligen spelat på festivaler som Pickathon och CMJ, och är frekventa gäster på NPR, KEXP och andra stora nationella radiostationer.

My Bubba & Elsa sjunger Visor // Swedish Songs blir deras fjärde release, efter 2016’s intima ‘Big Bad Good’ som bland annat blev nominerat till Album of the Year på Icelandic Music Awards 2017. Med skivan fortsätter My Bubba sitt intima, själfulla och ärliga musikskapande, som alltid lika lekfullt som kraftfullt.

© Skiva

print

Våra samarbetspartners