NAKED – Hollywoods version av svenska kultfilmen Naken släpps på Netflix

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu på fredag den 11 augusti släpps NAKED – Hollywoods version av den svenska kultlångfilmen Naken – med Marlon Wayans i huvudrollen på Netflix i hela världen. Få känner till att bröderna Knutssons Naken är en de största framgångssagorna i svensk filmhistoria. Bröderna håller just nu på med att skriva det amerikanska manuset till NAKED 2.

– Det känns helt fantastiskt, säger Torkel Knutsson, som tillsammans med sin bror Mårten regisserade, skrev manus till och producerade det svenska orginalet

– Att gå på galapremiär i USA och se Marlon Wayans som vår käre Anders Karlsson var nog det sista vi väntade oss, när vi spelade in, till mycket låg budget, i Stockholmstrakten för nästan 20 år sen, berättar Mårten Knutsson.

Den amerikanska filmen finansieras av Netflix och produceras av teamet bakom stora publiksuccéer som Scary Movie, White Chicks, 50 Shades of Black, med flera. I huvudrollen hittar vi Marlon Wayans, känd från samtliga dessa.

– En underbar känsla att lägga Marlons enorma komiska talang till vår ursprungsidé, säger Mårten Knutsson. Det är dessutom ett väldigt stort tryck kring hans person just nu. Hans egen TV-serie Marlon har premiär på NBC, ett av de största nätverken, bara ett par dagar efter att Naked går upp på Netflix. Och han är ett av de mest efterfrågade namnen inom stand up comedy i USA just nu.

Naken – en av största framgångssagorna i svensk filmhistoria

– Naken är en av de största framgångssagorna svensk filmhistoria, fast få känner till det, säger Torkel Knutsson.

– Naken hade setts i Sverige av ca 5 miljoner människor fyra år efter premiären år 2000 enligt Scanbox International, fortsätter han.

– Filmen har också sålts till mer än 50 länder efter den internationella premiären år 2001 i Cannes, enligt säljbolaget Non Stop Sales. Och Naken var en av de mest sedda utländska filmerna i Kina under de första åren av tvåtusentalet, upp mot en halv miljarder kineser kan ha sett Naken enligt China Film Group Corporation, berättar Torkel vidare.

– Filmen spelades in i Charleston, South Carolina, under hösten 2016. Vi var på plats och imponerades av maskineriet. Bara scenografiavdelningens budget för en dag var större än vad vi hade för hela Naken, berättar Torkel Knutsson. Ändå var stämningen otroligt skön och avslappnad, bara kul hela tiden, fortsätter han.

– Hollywood Reporter beskrev Naked som “Groundhog Day sans clothes” (“Måndag hela veckan” utan kläder) och det är ju en ganska bra beskrivning, säger Mårten Knutsson.

Bröderna greps av polisen i Cannes

När bröderna marknadsförde Naken i Cannes i konkurrens med den första Sagan om ringen-filmen och Moulin Rouge så gjorde de en ”livetrailer” och sprang själva nakna från Hotel Carlton till röda mattan på festivalpalatset, där de greps av den franska polisen.

– Det var bara coolt, säger Torkel. Vi lyckades inte bara med att bli arresterade, utan också med att få 250 helsidor, mittuppslag och första sidor i tidningar världen över plus 70 TV-program i 50 länder och framförallt lyckas vi få framsidan på “Cannes Market News” två gånger, vilket är mycket ovanligt och det lyckades självklart varken Nicole Kidman eller Sagan om ringen med.

Bröderna håller just nu på med att skriva det amerikanska manuset till NAKED 2.

FAKTA OM TORKEL KNUTSSON
Torkel Knutsson som numera bor mestadels i Hollywood har just skrivit klart manuset till FUCKED en crazy komedi som ska filmas i oktober i Los Angeles, Regissör blir av den svenska regissören Ingela ’Iggi’ Ögård som just vunnit juryns pris i Cannes för bästa kortfilm.
Direkt efter det går Torkel in i reproduktion av En Cool Pedofil en period pice från punkens gyllene år 1977. Filmen bygger på Bosse Löthens bok Jag Älskar Den Pojken och planen är att spela in filmen sommaren 2018, producenter är Camilla Britt som producerade “Black Swan” och Håkan Bjerking, som bland annat ligger bakom Guldbaggebelönade “En enkel till Antibes”.
Torkel arbetar på 10 olika manus i USA och det mest spännans samarbetet just nu är med den prisbelönte bästsäljare författaren Ralph Pezzulo och deras manus A Boring Man, en psykologisk thriller.
Kuriosa om Torkel Knutsson
Torkel började som barnskådis och gjorde bland annat huvudroller i NÄR ARNE LARMADE BRANDKÅREN 1970. Filmen vann priser välden över för bästa film och Torkel fick utmärkelsen bästa skådespelare vid flera tillfällen.
DÅ ÄR MAN NOG GANSKA RÄDD 1972
RYMMARE 1974
PRECIS SOM FÖRUT 1977
Sedan var Torkel en av förgrundsfigurerna när punken kom till Sverige i bandet the Stoodes. Han spelade teater på otaliga scener i Sverige cirka 2000 föreställningar land och rike kring.
Gick fortbildningen på teaterhögskolan i Stockholm 1985. När han gått RMI Berghs år 1995 vann han pris som bästa elev och för bästa examensarbete i konkurrens med alla konst-, form- och reklamskolor med sin kortfilm Naken som oxå blev Guldbaggenominerad.
Torkel skrev och regisserade BURNT OUT PUNKS Europas fetaste eldcirkus under många år 2010-2014.

FAKTA OM MÅRTEN KNUTSSON
Mårten Knutsson, född 1972, har sedan det första Naken-äventyret arbetat med reklam och vunnit många av reklamvärldens finaste priser och utmärkelser, bland annat guldlejon i Cannes och det svenska Guldägget. Hans reklambyrå Satumaa Family Business har fem kontor runt om i Norden och kunder som L’Oréal, Absolut Vodka och Carlsberg. Mårten bor med sin familj i Barcelona och på Gotland.

© Taste PR

print

Våra samarbetspartners